Prezident bez tváre láka do kín

Starý vtip hovorí, že ak sa nechcete nakaziť chrípkou, mali by ste ísť na premietanie slovenského filmu, pretože je pravdepodobné, že v sále budete sám. To však vôbec nemusí byť prípad Kandidáta. Snímka režiséra Jonáša Karáska, ktorá je spracovaním aktuálnej eponymnej knihy Maroša Hečka a Michala Havrana, má totiž nábeh na silný ohlas i zo strany publika.

10.10.2013 11:06
KANDIDAT Foto:
Spraviť neznámeho človeka za dva mesiace prezidentom. Adam Lambert (Marek Majeský) sa dal k stávke vyprovokovať.
debata

S dejom a detailmi

V atraktívnom prostredí reklamného biznisu sa rieši voľba prezidenta, ktorá však nie je ničím iným len marketingovou fraškou. Šéf vplyvnej agentúry Adam Lambert (Marek Majeský) sa totiž vyprovokovaný konkurentom Mullerom (Ján Jackuliak) rozhodne spraviť z neznámeho kandidáta z ľudu Petra Potôňa novú hlavu štátu. Stačiť mu na to musia dva mesiace.

Lambert však v tomto období prechádza osobnou krízou. Jeho manželka a dcéra sú nezvestné, kolíše mu aj vzťah so spoločníčkou a milenkou Alenou (Monika Hilmerová). Stresové situácie ho nútia pohybovať sa na hrane, keď môže naozaj ísť o ľudské životy. Sledovaný a odpočúvaný dvojicou špiónov, ktorí nás sprevádzajú dejom, sa rozhodne bojovať, a to bez toho, aby tušil, kto v skutočnosti ťahá nitkami. Príbeh totiž okrem iného poodhaľuje prácu osôb, ktoré sú z nejasných dôvodov do volieb zainteresované, či už z prostredia bývalej ŠtB, alebo cirkvi. Z Kandidáta to však napriek možným očakávaniam nerobí politicky angažovanú snímku, aké sú v súčasnosti na Slovensku v kurze.

Zaujímavé je prepracovanie detailov a symbolov, ako je (ne)zobrazenie prezidentského kandidáta, ktorého vlastne po celý čas nevidíte. Množstvo bystrých odkazov a niekedy len ťažko všimnuteľné narážky dokazujú vnímavosť autorov. Podarilo sa im výstižne vykresliť spoločnosť, ktorá hromadne páli sviečky za vyfabrikované ikony bez tváre.

Príliš dlhý videoklip

Hádam ešte dôležitejším pre masového diváka je spôsob, akým tvorcovia príbeh previedli na plátno. Striedanie rýchlych a pomalých záberov v kombinácii s hudbou, primárne z radov domácej klubovej scény, pripomínalo mnohokrát príliš dlhý videoklip, čo je však s aktuálnymi trendmi v súlade. Režisér Karásek, ktorý sa dosiaľ pohyboval v reklamnom priemysle, má cit pre to, ako podtrhnúť emócie jednotlivých pasáží. Snímke dodal gradáciu, ktorou získala na kredite. Kandidát sa tak stal pozerateľným aj pre divákov odchovaných na mainstreamovej produkcii.

Snaha obísť zažitú komornosť, ktorá je poznávacím znamením väčšiny slovenských snímok, priniesla, bohužiaľ, množstvo umiestnených produktov, ktoré na plátne vytŕčali. Bez všetkých tých značiek by sa pozeralo na film lepšie, otázne však je, či vôbec.

Naopak, časom sa rozplynuli obavy, či výstupy slovenských hercov nebudú evokovať televízne seriály. Na Moniku Hilmerovú sa dalo prestať myslieť ako na „tú z Ordinácie“ už v prvej tretine, ale Markovi Majeskému ako hlavnému hrdinovi bolo jednoduchšie uveriť polohu hektického biznismena než prvotné učebnicové bonvivánstvo. Úsmev aj potlesk si zaslúžil najmä mladý Michal Kubovčík. Jeho veselý špión z Petržalky bol nenásilný a reálny a spoločne s Michalom Dlouhým pridal príbehu niekoľko úsmevných scén.

Pri konečnej bilancii možno zhodnotiť, že Kandidát je film, o ktorom sa oplatí rozprávať a ktorý stojí za to, aby ste sa kvôli nemu do kina vybrali. Ak aj nebude tým najlepším, čo ste kedy videli, má v sebe myšlienku, dynamiku i adekvátny nadhľad, je moderne nakrútený a absentuje v ňom samoúčelnosť. Jednoducho, niečo nové.

Hodnotenie Pravdy: 4,5 hviezdičky z 5

Kandidát / SR, ČR, 2013 / réžia: Jonáš Karásek / scenár: Maroš Hečko / hrajú: Marek Majeský, Roman Luknár, Michal Dlouhý, Michal Kubovčík, Monika Hilmerová, Ján Jackuliak a iní / dátum kinopremiéry: 8. októbra 2013

debata chyba
Viac na túto tému: #kandidát #Jonáš Karásek #Michal Havran #Marek Majeský #Maroš Hečko