Na festivale horských filmov bodovali aj slovenské snímky

V nedeľu 13. októbra sa v Poprade skončil 21. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov. „Som veľmi rada, že sa podarilo pozháňať toľko kvalitných filmov. Predvýber bol veľmi ťažký, ale ľahko sa vyberá, keď je z čoho a nie sme nútení vyberať iba preto, aby sme naplnili minutáž,“ povedala po festivale riaditeľka Mária Hámorová. O tom, že súťažných filmov bolo naozaj dosť, svedčí aj to, že tohto roku neboli na festivale žiadne nesúťažné filmy či reprízy súťažných blokov. „Niektoré filmy prišli samé, o niektoré sme museli bojovať,“ dodala Hámorová.

14.10.2013 12:00
Stopy na hrebeni Foto:
Adam a Mišo, hlavní hrdinovia snímky Stopy na hrebeni Pavla Barabáša.
debata

Výber súťažných filmov podľa riaditeľky festivalu ocenila aj porota. Zároveň verí, že podobne sa bude organizátorom dariť aj na budúci rok pri príprave 22. ročníka Medzinárodného festivalu horských filmov.

Porota mala podľa Hámorovej veľmi ťažkú prácu. Trojčlenná porota v zložení Štěpán Rusňák, Wojtek Kukuczka a Pavol Pekarčík videla všetkých 56 filmov. „Zodpovedne prezerali všetky filmy od začiatku do konca, nezrýchľovali, nepretáčali a filmy nevyhadzovali, čo je znakom, že tie filmy boli kvalitné,“ uviedla Hámorová. Aj samotná riaditeľka priznáva, že tohto roku sa na festivale stretlo viacero výborných filmov, takže nie všetky bolo možné oceniť. Na porotu čakalo takmer 30 hodín súťažných filmov. Na odreagovanie pre zahraničných členov poroty pripravil Pavol Pekarčík pre svojich kolegov z poroty počas festivalu návštevu rómskej osady i pobyt na Chate pri Zelenom plese.

Len jediný raz v histórii festivalu sa stalo, že porota neudelila Grand Prix. „Bolo to rozhodnutie poroty v roku 2010, oni to tak cítili. Keby som bola v porote ja, rozhodla by som sa ináč. Ja som ich rozhodnutie rešpektovala,“ uviedla Hámorová. Tohto roku bola situácia iná, keďže aj podľa poroty, bolo v súťažnej prehliadke viacero výborných filmov. Zo slovenských filmov, ktorých bolo tohto roku desať vo festivalovej prehliadke, zabodovali dva. Porota udelila Rastislavovi Hatiarovi za film Slepá dôvera Cenu za inšpiratívny príbeh človeka. Pavol Barabáš za film Stopy na hrebeni získal čestné uznanie a Cenu divákov. Víťazným filmom 21. ročníka Medzinárodného festivalu horských filmov v Poprade sa stal španielsky film Hrebeň – Pura Vida.

Návštevnosť festivalu sa v posledných rokoch pohybuje okolo 8 000 divákov. Tohtoročná návštevnosť bola približne na minuloročnej úrovni. „Kapacita, ktorú máme, sa už viac nedá zvýšiť. Sme radi, že ľudia prišli a rozhodli sa investovať svoj čas i peniaze a sme im za to vďační,“ povedala Hámorová.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #horolezci #Pavol Barabáš