Disney začínal v garáži, sen sa mu zmenil na impérium

V skromných podmienkach na predmestí metropoly filmov Los Angeles sa pred 90 rokmi zrodilo štúdio, ktoré dnes patrí k najväčším vo svete šoubiznisu.

14.10.2013 14:09
Miley Cyrus Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Walt Disney si v lete 1923 spolu s bratom Royom prenajal miestnosti v obyčajnej jednoposchodovej kancelárskej budove a 16. októbra 1923 si súrodenci oficiálne zaregistrovali spoločnosť Disney Bros. Cartoon Studio. Z domu na Kingswell Avenue sa onedlho dostali do kín prvé úspešné filmy s Alicou v krajine zázrakov.

Disneyho zámer preraziť v „Mekke filmárov“ nebol jeho prvým podnikateľským pokusom. S animovanými filmami to skúšal už od začiatku 20. rokov v Kansas City. S neskorším dlhoročným spolupracovníkom Ubom Iwerksom najprv kreslili inzeráty do novín a časopisov, neskôr si trúfli aj na animované rozprávky. Spoločnosť Laugh-O-Gram Films však neprežila ani rok a Disney za posledné peniaze radšej odcestoval ku strýkovi do Kalifornie. V hlave už mal pripravený film, ktorý odštartoval cestu ku sláve.

Nápad na kombináciu animácie a živé dievčatko, predstavujúcu Alicu v krajine zázrakov, zaujala distribútorku animovaných filmov Margaret Winklerovú, ktorá začínala pri Warnerovcoch. Vďaka nej sa Disenymu podarilo dostať filmy, ktoré spočiatku vznikali v garáži strýka Roberta, na plátna kín. Z pamätnej garáže, ktorú pred 30 rokmi zachránila skupina nadšencov a teraz je k nahliadnutiu v malom skanzene pri Los Angeles, sa Walt a Roy Disenyovci čoskoro presťahovali o pár desiatok metrov ďalej do vlastného štúdia.

Šťastný králik šťastie nepriniesol

Ako úspešná filmová spoločnosť rástla, potrebovala viac priestoru. Už v novom väčšou štúdiu sa v roku 1927 narodil prvý Disneyho zvierací hrdina, Oswald the Lucky Rabbit (Šťastný králik Oswald), s ním mal Disney veľké plány, už po roku však musel začať odznovu. Winklerová a jej manžel Charles Mintz, ktorý postupne prevzal vedenie firmy, sa ukázali byť nielen úspešnými producentmi, ale aj tvrdými obchodníkmi. Práva na Oswalda totiž držala Mintzova spoločnosť spolu so štúdiom Universal.

Disneyho pred začiatkom druhej sezóny odstavili na vedľajšiu koľaj pre spory o výške nákladov. Odlákali mu dokonca väčšinu animátorov, svojmu šéfovi a priateľovi zostal verný len Ub Iwerks. Vtedy sa Walt Disney rozhodol, že už nikdy nebude pracovať pre nikoho, len sám pre seba. Najskôr ale musel prísť s novým nápadom postavičky, ktorá by dokázala nahradiť strateného králika. Od začiatku im pritom s Iwerksom bolo jasné, že neopustia ríšu zvierat.

Skúšali kravu, koňa alebo žabu, ale tento nápad sa neujal. Hovorí sa, že na správnu cestu naviedli Disneyho jeho začiatky v Kansas City. Vtedy totiž istý čas prespával vo svojom štúdiu, plnom myší. Traduje sa tiež, že na nápad použiť myš prišiel počas dlhej cesty vlakom z New Yorku po neúspešnom rokovaní s Mintzom späť do Los Angeles . Hlodavec sa mal pôvodne volať Mortimer, na nesúhlas Disneyho manželky však dostal predsa len ľúbozvučnejšie meno Mickey.

Zarábal, aby nakrúcal. Nakrúcal, aby zarábal

Päť rokov po založení tak stála firma s názvom Walt Disney Studio opäť na štartovej čiare. Nemý film Plane Crazy s myšiakom túžiacim po lietaní síce nenašiel distribútora, zvukový Parník Willie (v origináli Steamboat Willie), uvedený do kín v novembri 1928 , však bola strela do čierneho. „Každý niekedy spadne, ale chodiť sa naučíte len tak, že zakaždým zase vstanete,“ vyhlásil neskôr Disney, ktorého Mickeyho úspech vrátil späť do hry . A už z nej nikdy nevypadol.

V roku 1937 ukázal , že animovaný film dospel, keď uviedol do kín celovečernú Snehulienku a sedem trpaslíkov. „Nenakrúcam filmy len preto, aby som zarobil peniaze. Zarábam peniaze, aby som mohol robiť viac filmov,“ uviedol muž, ktorý v roku 1955 rozšíril svoje impérium o zábavný park Disneyland. Po Disneyho smrti v roku 1966 sa síce štúdio občas ocitlo v problémoch, vždy ich ale dokázalo prekonať a ďalej rásť.

Dnes patrí do mediálneho gigantu Disney aj televízia ABC, športový kanál ESPN alebo filmové štúdio Pixar.

1 debata chyba