Zomrel legendárny režisér Ingmar Bergman

Vo veku 89 rokov zomrel slávny filmový režisér Ingmar Bergman. Oznámili to švédske médiá s odvolaním sa na dcéru Evu. Podľa agentúr zomrel filmový tvorca vo svojom dome na švédskom ostrove Faarö.

30.07.2007 11:42 , aktualizované: 12:43
Ingmar Bergman Foto:
Legendárny švédsky režisér Ingmar Bergman.
debata

Podľa Evy Bergmanovej skonal jej otec pokojne, príčinu ani deň jeho úmrtia však neuviedla. Oznámený zatiaľ nebol ani termín pohrebu. Pravdepodobné však je, že by sa mal uskutočniť len v úzkom kruhu členov rodiny, príbuzných a blízkych priateľov.

Oslavovaný filmový a divadelný režisér, dramatik a scenárista sa narodil 14. júla 1918 v rodine kňaza vo švédskej Upsalle. Detstvo prežil pod tvrdou taktovkou svojho otca a rodinné vzťahy zakomponoval aj do mnohých svojich prác. Svoju vášeň pre film a divadlo objavil na Štokholmskej univerzite. Svoj prvý film Kríza režíroval v roku 1945. Do povedomia sa mu však podarilo zapísať až snímkou Úsmevy letnej noci (1955), ktorú premietali aj na Filmovom festivale v Cannes.

Viac ako tri desaťročia pritom nakrútil v priemere každý rok jeden film. Vo Švédsku známy najmä ako dramatik, si Bergman srdcia kritikov nikdy úplne nezískal. Jeho práce považovali za temné a nezrozumiteľné so zameraním sa na lásku, samotu, trápenie a vzťah s Bohom. Dôležitú úlohu takisto zohrávali aj ženy, pričom sa snažil odhaliť záhady ich duše. Legendárny režisér robil najmä osobné filmy, ktoré odkazovali na jeho intelektuálne a duchovne predsudky. Bergman po celé roky odmietal atraktívne ponuky zo zahraničia. Keď ho však v roku 1976 obvinili švédske daňové úrady, presťahoval sa do Nemecka, kde pracoval v divadle Munich Residenz.

Po šesťročnom exile sa vrátil domov a zostal tam až do svojej smrti. Aj keď bol už oficiálne na dôchodku, stále neúnavne pracoval, režíroval televízne inscenácie, písal scenáre, ako napríklad ten pre autobiografickú ságu S najlepšími úmyslami (1992), vďaka ktorému jej režisér Bille August získal v Cannes Zlatú Palmu. V roku 1997 získal na 50. ročníku filmového festivalu v Cannes on sám Zlatú palmu paliem. Oscara za celoživotné dielo Bergmanovi Americká filmová akadémia udelila už v roku 1970.

Bergman nakrútil viac ako 40 filmov, z ktorých sú mnohé dobre známe aj slovenským divákom. Medzi jeho najoslavovanejšie diela patrí Siedma pečať, psychologická dráma Persona, Šepoty a výkriky či rodinná sága Fanny a Alexander. Režisér bol a stále je považovaný za jedného z najvýznamnejších filmových režisérov 20. storočia a radia ho pred také hviezdy svojho odboru ako Federico Fellini, Luis Bunel, či Jean-Luc Godard. Pre náročnú povahu jeho diel a vážnosť tém, ktoré si vyberal, ho ľudia považovali za neprístupného. V domovine ho pritom mnohí vinili z toho, že Švédov považujú za neurotikov. 

debata chyba