Producent David Mrnka zbiera peniaze na film o Milade Horákovej

Český producent David Mrnka odštartoval na internete zbierku, prostredníctvom ktorej by rád získal milión českých korún (v prepočte približne 39-tisíc eur) na nakrútenie filmu o Milade Horákovej. Donútili ho k tomu problémy s financovaním snímky, ktoré pretrvávajú už šesť rokov.

18.10.2013 16:00
Kate Winslet Foto: ,
Účinkovanie v snímke o zavraždenej političke už odriekla napríklad Kate Winsletová.
debata

„Je to zrejme môj posledný pokus, ako môžem na film Milada zohnať peniaze,“ povedal Mrnka, ktorý tiež dodal, že peniaze môže získať len od menších filmových štúdií, pretože veľké spoločnosti takéto filmy už nenakrúcajú. „V Hollywoode už neexistujú ani schôdzky, na ktorých sa ľudia snažia predať svoje námety. Mne však už nechýbajú tie stretnutia, na ktorých som dostával otázky, či by sa mohla Milada Horáková vyzliecť, alebo či musí na konci naozaj zomrieť,“ vyhlásil producent.

Okrem finančných problémov mal komplikácie aj s hereckým obsadením. „Najprv sklamala Kate Winsletová, ktorá si po rozvode v podstate vybrala rok voľna. Lietal som kvôli nej do Londýna niekoľkokrát, nakoniec však prikývla na ponuku Romana Polanského a to aj napriek tomu, že ma jej agent stále uisťoval, že by rolu Horákovej zobrala,“ povedal Mrnka. Druhou kandidátkou bola americká herečka Maggie Gyllenhaalová, ktorej sa ponuka zapáčila, no otehotnela a tak musela účinkovanie odrieknuť.

Tretie sklamanie prišlo s herečkou Verou Farmigou. „Tá Miladu prijala, dokonca sme spolu išli na predbežné prípravy. Vycúvala z toho však na poslednú chvíľu. Podrobnosti si nechám pre seba, ale niečo také sa môže stať len v Hollywoode,“ vysvetlil producent, ktorý si v súčasnosti vyberá z dvoch herečiek. „Obidve majú o túto úlohu záujem a keby vyšlo načasovanie, asi by som zvolil držiteľku Oscara z Veľkej Británie, ktorá sa na Miladu hodí,“ prezradil Mrnka.

Plány nakrútiť príbeh zavraždenej političky Milady Horákovej zverejnil Mrnka už v roku 2007. Pomocnú ruku mu vtedy podala aj Horákovej dcéra Jana Kánská, ktorá spolu s manželom filmárom ponúkla aj vzácne rodinné podklady.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kate Winslet #David Mrnka #Milada Horáková