Novela zákona má podporiť filmové produkcie

Producenti hraných, dokumentárnych alebo animovaných diel budú môcť žiadať o dotáciu vo výške 20 percent preinvestovaných zdrojov na Slovensku.

23.10.2013 12:11
debata

Pritiahnuť na Slovensko veľké filmové produkcie, podporiť investície do filmového priemyslu a tým aj vznik nových pracovných miest je cieľom novely zákona o Audiovizuálnom fonde, ktorú dnes schválil parlament. Producenti hraných, dokumentárnych alebo animovaných diel budú môcť žiadať o dotáciu vo výške 20 percent preinvestovaných zdrojov na Slovensku.

O dotácie z Audiovizuálneho fondu sa budú môcť uchádzať produkcie, ktoré splnia tzv. kultúrny test. Samozrejme, nemôže ísť o diela pornografického charakteru alebo diela schvaľujúce násilie. O podporu sa budú môcť uchádzať domáce aj zahraničné produkcie, aj keď rezort kultúry očakáva väčší záujem zahraničných filmárov. Do sumy oprávnených výdavkov, z ktorých sa vypočíta 20-percentná podpora, sa nebudú počítať slovenské verejné zdroje, teda dotácie z Audiovizuál­neho fondu.

Pôvodne ministerstvo kultúry navrhovalo, aby ak nejaká filmová produkcia preinvestuje na Slovensku dva milióny a viac prostredníctvom slovenských firiem a fyzických osôb zdaňovaných na Slovensku, získala dotáciu 20 percent oprávnených výdavkov. Pozmeňujúci návrh poslanca Smeru-SD Jána Senka vypustil podmienku preinvestovaných dvoch miliónov eur na Slovensku na udelenie dotácie, tieto veci by mala riešiť vyhláška.

debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #Audiovizuálny fond #MK SR