Animák Ratatouille vyvolal potkaniu mániu

Kuchynský príbeh hlodavca Remyho, ktorý sníval o tom, že sa raz stane najlepším parížskym šéfkuchárom, Ratatouille - Dobrú chuť! spôsobil vo francúzskej metropole ošiaľ za domácimi krysami.

02.10.2007 07:00
debata

„Odkedy snímka vyšla, potkany sa dostali do módy,“ uviedol 25-ročný Gérald Moreau, šéf skupiny so sídlom neďaleko Paríža, ktorá sa zaoberá propagáciou chovu týchto hlodavcov ako domácich zvierat. Odkedy film debutoval vo Francúzsku, návštevnosť jeho internetovej stránky sa strojnásobila a dopyt po rôznych doplnkoch vzrástol o 40 percent.

Hnacím motorom celého ošiaľu sú deti. Mnohé z nich hľadajú potkana s jemným kožuchom a ušami podobnými sloníkovi Dumbo, aké mal Remy – hrdina komédie štúdia Pixar. „Krysy sú omnoho chytrejšie a zaujímavejšie ako škrečky alebo myši. Rozoznajú svoje meno a rýchlo sa naviažu na svojho majiteľa. Dokážu sa s vami hrať rovnako ako pes alebo mačka,“ spresnil Moreau.

Ako však majiteľ 19 potkanov varoval, rodičia by mali vždy dvakrát zvážiť to, či hlodavca svojmu potomkovi kúpiť. „Sú veľmi spoločenské. Potrebujú, aby sa s nimi niekto maznal a hral,“ prezradil. So zdvihnutým prstom pritom dodal: „Nikdy nedávajte samičku a samca do rovnakej klietky. Každé tri týždne je totiž samička schopná porodiť 15 malých potkanov.“

debata chyba