Bratislava má svoj filmový festival už pätnásty rok

Pätnásty ročník festivalu býva zvyčajne dôvodom na oslavu. V prípade Medzinárodného filmového festivalu Bratislava je podľa slov jeho organizátorov dôvodom na radosť už samotný fakt, že sa tento rok bude od 6. do 12. novembra vôbec konať. Aj napriek tomu, že sa na podobe aktuálneho ročníka podpísala jeho sťažená finančná situácia, MFF Bratislava sa za svoj program nemusí hanbiť. Pre divákov si pripravil napríklad aj projekcie britského festivalového hitu Philomena, novinky režiséra Alexandra Paynea s názvom Nebraska či hviezdne obsadenú drámu Ridleyho Scotta Konzultant. A nebude chýbať ani atraktívny hosť, ktorým bude tento rok oceňovaný dánsky režisér Bille August.

02.11.2013 14:00
mffbratislava Foto:
Penélope Cruz a Cameron Diaz v hviezdne obsadenom trileri Ridleyho Scotta Konzultant.
debata

Kratší, no kvalitný

Bratislavský filmový festival bude tento rok o dva dni kratší. Aj tak sa však organizátorom podarilo do jeho programu vtesnať vyše sto titulov, medzi ktorými si iste každý divák vyberie. Rezervovanie vstupenky na zvolenú projekciu v predstihu však bude tento rok o čosi naliehavejšie. Festival sa totiž nebude konať na pôde žiadneho z multiplexov, ale výlučne v priestoroch takzvaných mestských kín, teda kín Lumiére, Mladosť, Film Europe a Nostalgia. Experimentálnou premietacou sálou sa pre potreby festivalu tento rok stane aj Bateliér.

„Napriek nevyhnutnej rozpočtovej redukcii sa práve presun festivalu do mestských kín tohto problému netýkal. Vychádzali sme skôr v ústrety divákom, ktorí sa ozývali, že prostredie obchodných centier pre festival nie je veľmi vhodné ani príjemné,“ komentuje zmenu riaditeľ festivalu Vladimír Krajniak.

„Všetky európske festivaly sa v týchto ťažkých časoch sťažujú na nedostatok peňazí. Neobišlo to ani nás, museli sme náš rozpočet znížiť o 30 až 40 percent. Mali sme teda dve možnosti – urobiť festival s tým, čo máme, alebo to zabaliť. Verili sme však, že dokážeme priniesť kvalitu aj za takýchto podmienok,“ vraví programový dramaturg festivalu Nenad Dukić. Pri pohľade na program festivalu mu nemožno nedať za pravdu.

Odlesk Hollywoodu aj vlastné súťaže

Tituly najzvučnejších mien sa už tradične stretnú v sekcii Panoráma, ktorá aj tento rok ponúka prehľad diania na prestížnych zahraničných festivalových fórach. Práve tu môžu slovenskí diváci ešte pred distribučnou premiérou vidieť aj film Stephena Frearsa Philomena, ktorý získal od poroty benátskeho filmového festivalu cenu za najlepší scenár. Odlesk Hollywoodu bratislavskému festivalu prepožičia Konzultant, teda najnovší triler renomovaného režiséra Ridleyho Scotta, v ktorom si úlohy rozdelili Michael Fassbender, Penélope Cruz, Cameron Diaz, Javier Bardem či Brad Pitt. Nemenej prestížnejšou záležitosťou bude uvedenie snímky Gusa Van Santa Zem zasľúbená, ťaživého čínskeho filmu Dotyk hriechu či drámy Minulosť oscarového iránskeho režiséra Asghara Farhadiho.

Ani tento rok festival nezabúda na svoje súťažné sekcie – Súťaž prvých a druhých hraných filmov, Súťaž dokumentov a Súťaž krátkych filmov. Po prvý raz tento rok dostanú priestor aj filmy, ktoré sa do finálového výberu neprebojovali. Diváci ich môžu vidieť v pôvodnom znení bez vstupného v sále Bateliéru. Špeciálnu poctu tentoraz organizátori venujú dánskemu filmárovi Billovi Augustovi. Ocenenie za prínos európskej kinematografii si príde osobne prevziať a pri tejto príležitosti uvedie projekciu svojej snímky Nočný vlak do Lisabonu, v ktorej hlavnú úlohu stvárňuje Jeremy Irons.

O kvalitné filmy nie je núdza ani v sekciách Focus – Izraelský film, Proti prúdu či Príbehy – Filmy životnej sily či Made in Slovakia. Kompletný program festivalu, ako aj informácie o vstupnom a festivalových pasoch nájdete na stránkach iffbratislava.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Medzinárodný filmovéý festival #Nebraska