Bratislavský festival si uctí Billa Augusta aj Evu Krížikovú

Pätnásty ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava má už za sebou slávnostné otvorenie aj prvý deň riadnych projekcií.

08.11.2013 12:17
nocny vlak do lisabonu Foto:
Dánsky režisér Bille August na MFF Bratislava uvedie svoj najnovší film Nočný vlak do Lisabonu. Hlavnú úlohu v ňom stvárnil Jeremy Irons.
debata

V nových kulisách menších mestských kín, zato s bohatým a zaujímavým programom, na ktorý sú jeho pravidelní návštevníci zvyknutí z minulých ročníkov. Už dnes festival svojou prítomnosťou poctí svetoznámy dánsky filmár Bille August. Prevezme si z rúk organizátorov aj špeciálne ocenenie, aké sa v posledných rokoch ušlo napríklad aj režisérom Goranovi Paskaljevićovi či Janovi Švankmajerovi.

Oscarom aj Zlatou palmou ovenčený hosť

Bille August začínal ako kameraman. Neskôr sa presadil niekoľkými úspešnými televíznymi projektmi, ale predovšetkým snímkou Pelle dobyvateľ, ktorá v roku 1988 získala Oscara pre najlepší cudzojazyčný film. Začiatkom 90. rokov s ním spojil sily legendárny švédsky filmár Ingmar Bergman, keď ho nechal režírovať vlastný biografický scenár v snímke Najlepšie úmysly. Film získal Zlatú palmu na festivale v Cannes v roku 1992. Z Augustových neskorších filmov spomeňme Dom duchov (1993), Jeruzalem (1996), Pieseň pre Martina (2001) a najnovší Nočný vlak do Lisabonu, ktorý mal premiéru na poslednom ročníku filmového festivalu Berlinale. Bille August film s Jeremym Ironsom už v piatok 8. novembra o 18.30 v bra­tislavskom kine Lumiére osobne uvedie a prevezme si zároveň aj festivalovú cenu za výnimočnosť vo svetovej kinematografii.

Poctu festival vzdá aj slovenskej herečke Eve Krížikovej, ktorá sa stane tohtoročnou držiteľkou pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy. Ocenenie jej organizátori slávnostne odovzdajú už v sobotu večer a pri tejto príležitosti sa uskutoční tiež špeciálne uvedenie Štvorylky, komédie Karola Krška a Jozefa Medveďa z roku 1955, v ktorej Krížiková stvárnila jednu zo svojich nezabudnuteľných ú­loh.

Domáce drámy aj dokumenty

Štvorylka, samozrejme, nebude jediným slovenským filmom v programe Bratislavského filmového festivalu. Domácej produkcii napokon patrí, tak ako aj po minulé roky, celá sekcia Made in Slovakia. To najlepšie, čo sa v slovenskom filme za posledný rok urodilo, bude reprezentovať napríklad celovečerný film Miry Fornay Môj pes Killer, ktorý ocenili aj na viacerých zahraničných filmových fórach. V programe tejto sekcie je tiež česko-slovenská dráma režiséra Zdeňka Tyca Ako nikdy, ktorá je u našich západných susedov v kinách už od septembra. Jiří Schmitzer v nej presvedčivo stvárnil smrteľne chorého výtvarníka.

Festival premietne aj niekoľko domácich dokumentov, napríklad film Propeler – Hľadanie strateného času, ktorý priamo nadväzuje na cyklus Propeler z roku 2003. Ten mapoval podhubie slovenských subkultúr a ich jednotlivých predstaviteľov. Teraz sa Pavol Korec k niekdajším hrdinom vracia, aby zachytil zmeny, ktoré do ich životov aj postojov priniesla uplynulá dekáda. Z celkom iného súdka je potom najnovší film z dielňa Pavla Barabáša Stopy na hrebeni, príbeh dvoch mladých odvážnych horolezcov. Včera na festivale uviedli aj dokument Doda Banyáka Kvety a korene, ktorý mapuje život a zmýšľanie amerického básnika slovenského pôvodu. Priestor dostanú aj študentské filmy, napríklad aj tie, čo uspeli na nedávnom festivale Áčko. Mimo sekcie Made in Slovakia sa predstaví snímka Juraja Lehotského Zázrak, ktorá vhodne zapasovala do dramaturgie sekcie Príbehy – filmy životnej sily. Kompletný program festivalu je na stránkach www.iffbratislava.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Bille August #MFF Bratislava #Eva Krížiková