Uvedú emotívne príbehy z obdobia nacizmu

Bez dialógov, ale plný emócií a silných príbehov. Taký má byť pripravovaný česko-slovenský film Denník Agáty Schindlerovej, ktorého premiéru filmári ohlásili na máj budúceho roka.

12.11.2013 09:00
dennik agaty schindlerovej Foto:
Zmierniť utrpenie židovských umelcov pomohla aj hudba či tanec.
debata (2)

Autentické svedectvo o tom, ako hudba pomohla zmierniť utrpenie židovských hudobníkov a hudobníčok v období druhej svetovej vojny, režíroval Zdeněk Jiráský. Do kín príde film na budúci rok. Osudy baletiek, klaviristov aj džezmenov židovského pôvodu prerozprávajú herci a herečky vnútornými monológmi. Dôležitým prvkom filmu však bude najmä samotná hudba, čo potvrdzuje aj režisér.

„Pretože rozprávame o hudobníkoch, ktorí sa venovali rôznym hudobným žánrom, bude sa aj hudobná rovina priebežne meniť od klasickej cez džez, swing až po dobovú populárnu hudbu. Hlavný dôraz bude ale spočívať v hudobných plochách, ktoré sprevádzajú herecké akcie, postaral sa o ne skladateľ Martin Hasák,“ vysvetľuje Jiráský. V snímke zaznejú aj skladby od Chopina, Liszta a Rachmaninova.

V role klavírnej virtuózky Edith Kraus sa predstaví herečka Judit Bárdos. Jan Čtvrtník stvárni klaviristu a džezového hudobníka Karola Elberta, Ján Gallovič sa zhostil úlohy dirigenta a skladateľa Arthura Chitza a baletku Alicu Flachovú-Pastorovú stvárnili žiačky bratislavského tanečného konzervatória Evy Jaczovej Ema Dobešová a Valéria Stašková.

Denník Agáty Schindlerovej sa nakrúcal približne v dvadsiatich lokalitách na Slovensku a v Čechách. Ako hovorí producentka Lívia Filusová, posledným miestom nakrúcania sa stala Stará pevnosť v Komárne. Tá sa v rámci filmu premení na koncentračný tábor. V súčasnosti prebiehajú na filme postprodukčné prá­ce.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Denník Agáty Schindlerovej #Furia Films #Judit Bárdos