Festival slobody pripomína časy prenasledovania a neslobody

Začiatkom päťdesiatych rokov ovládol komunistický režim aj bezpečnostné zložky. Dvaja mladí policajti - oficiálne príslušníci Zboru národnej bezpečnosti - našli odvahu postaviť sa proti praktikám Štátnej bezpečnosti. Keď sa prišlo na to, že o tajných správach ŠtB zameraných proti cirkvi informovali trnavského biskupa, popravili ich. Aj dokument 22 hláv režiséra Matúša Demka je v programe Festivalu slobody, ktorého 3. ročník sa v utorok začína v Bratislave.

12.11.2013 10:51
Každý den odvahu, Festival slobody Foto:
Jana Brejchová a Jan Kačer vo filme Každý deň odvahu.
debata (2)

„Sestra Zdenka ponúkla Bohu svoj život za kňaza. Tým kňazom bol Štefan Sandtner. Spoznala ho ako pacienta v bratislavskej štátnej nemocnici, kde sa liečil niekoľko mesiacov. Bolo to po Akcii K, ktorou chceli predstavitelia komunistického režimu postupne zlikvidovať mužské rehole v Československu. Môj záujem o dokumentárne zobrazenie príbehu Cecílie Schelingovej, sestry Zdenky, je inšpirovaný historickým skúmaním a podrobným zmapovaním udalostí, spojených s organizovaním nerealizovaného úteku skupiny šiestich kňazov priamo z justičnej väznice v Bratislave,“ uviedla scenáristka a režisérka Zdenka Iva Kúšiková. Jej dokument Zdenka je dnes večer súčasťou slávnostného otvorenia Festivalu slobody v kinosále Domu kultúry Zrkadlový háj v Petržalke.

V programe je aj oscarový film Životy tých druhých, dokument Zamatoví teroristi aj cenou Emmy ozdobený film Nicolas Winton: Sila ľudskosti aj legendárne Ucho Karla Kachyňu s Radoslavom Brzoboharým a Jiřinou Bohdalovou v hlavných úlohách.

„Predpoludňajší program festivalu je určený najmä mladým divákov. Aj preto je v ňom napríklad Hermanova vojnová dráma Chlapec v pruhovanom pyžame o synovi nacistického dôstojníka, ktorý sa zoznámi s rovnako starým chlapcom z koncentračného tábora. Inak celý program je určený pre širokú verejnosť a vstup na všetky predstavenia je zadarmo,“ povedal Slavomír Zrebný, riaditeľ filmovej prehliadky Festivalu slobody.

Upozornil na film Každý deň odvahu z roku 1964, ktorý vo štvrtok uzavrie filmovú prehliadku. Debut Evalda Schorma je existenciálnou štúdiou mladého robotníka, ktorý našiel zmysel života v politickej angažovanosti, ale po kritike kultu osobnosti hľadá východisko z ťažkej morálnej krízy.

Novinkou 3. ročníka Festivalu slobodu je množstvo sprievodných akcií, ktoré sa konajú až do nedele. Vyvrcholením bude v nedeľu popoludní otvorenie Múzea 17. novembra na Námestí SNP v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Zamatoví teroristi #Festival slobody