Na festival Jeden svet prídu Yoani Sánchez a Guillermo Fariňas

Medzi zahraničnými hosťami budú aj Pavel Paleček, Jan Rychlík, Vít Klusák či Filip Remunda.

17.11.2013 14:00
yoani jeden svet Foto:
Prvýkrát navštívi Slovensko známa kubánska blogerka Yoani Sánchezová.
debata

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet, ktorého 14. ročník sa bude konať od 21. do 26. novembra v Bratislave, navštívi aj niekoľko zahraničných hostí. Jednou z nich bude kubánska disidentka a svetoznáma blogerka Yoani Sánchez. Ešte v roku 2002 emigrovala do Švajčiarska, vrátila sa však späť na Kubu, keďže cítila, že krajina ju potrebuje. Prostredníctvom blogu Generación Y, ktorý prekladajú do viacerých jazykov, sa vďaka Sánchez celý svet dozvedá o živote na Kube. V roku 2008 ju americký týždenník Time zaradil medzi 100 najvplyvnejších osobností sveta.

Aj druhý hosť pochádza z Kuby. Guillermo Fariňas je nositeľ Sacharovovej ceny za slobodu myslenia z roku 2010. Bývalý politický väzeň strávil 11 rokov vo väzení. Vyštudovaný psychológ vo svojej profesii dlho nepôsobil, namiesto toho sa venoval boju proti nehumánnosti Castrovho režimu, za čo mu udelili spomínaný trest. Vo väzení držal 23 hladoviek, najdlhšiu až 134 dní. Ukončil ju v deň, keď kubánska vláda prepustila 52 politických väzňov. Obaja významní hostia budú hovoriť aj o súčasnom živote na Kube, o zmenách po prevzatí moci Raúlom Castrom, o postupnom uvoľňovaní režimu a očakávaniach Kubáncov.

Festival navštívia aj dvaja českí historici a dvaja dokumentaristi. Historik, producent, režisér a publicista Pavel Paleček sa venuje moderným českým, či československým dejinám. Návštevníci a návštevníčky podujatia budú mať možnosť vidieť aj jeho snímku Vrah z povolania – Utrpenie sudcu Karla Vaša (2013). Paleček bude tiež členom poroty, ktorá bude posudzovať slovenské dokumenty. Historik Jan Rychlík navštívi festival pri príležitosti 20. výročia rozdelenia Československa. Novodobými dejinami oboch národov sa zaoberá už desaťročia a pri delení štátu bol osobne prítomný. Je autorom kníh ako napríklad Rozdělení Československa 1989 – 1992 (2012) a Češi a Slováci ve 20. století (2012).

Návštevníci a návštevníčky si budú môcť pozrieť aj film Život a smrt v Tanvaldu (2013), ktorého dej sa sústredí na hľadanie pravdy v kauze zabitia mladého Róma v Tanvalde na Nový rok 2012. Režisérmi snímky sú producent, kameraman, scenárista a aktivista Vít Klusák a spoluzakladateľ Inštitútu dokumentárneho filmu Filip Remunda. Dvojica stála tiež za snímkami Český sen (2004) a Český mír (2010).

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet sa bude konať v kinách Lumiere a Mladosť a v KC Dunaj.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jeden svet #Yoani Sánchez #Guillermo Fariňas