BAFTA: Bodovali cudzinci, Biel ukázala blond hrivu, Knightley zradila Chanel

Dvaja rodení Londýnčania a dvojica hercov spoza hranice triumfovala na udeľovaní cien britskej filmovej akadémie známych ako BAFTA. Najväčším prekvapením sa stalo víťazstvo v kategórii najlepšej herečky. Trofej získala Francúzka Marion Cotillard za výkon vo filme La Vien en rose.

10.02.2008 23:19 , aktualizované: 11.02.2008 00:05
Javier Bardem a Marion Cotillard Foto:
Ocenená dvojica Javier Bardem a Marion Cotillard na galavečere BAFTA.
debata

Životopisná snímka o Edith Piaf, ktorá už Cotillardovej vyniesla Zlatý glóbus a tiež nomináciu na Oscara, vyhrala aj ceny za najlepšie kostýmy, mejkap a hudbu. Zaradila sa tak k najúspešnejším filmom spolu so snímkou bratov Coenovcov Táto krajina nie je pre starých. Okrem ceny za réžiu a kameru sa tešil z bronzovej masky na podstavci aj španielsky herec Javier Bardem. Ocenili ho ako najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe. Za hlavný výkon bol ovenčený Daniel Day-Lewis, v kategórii ženských vedľajších postáv sa najviac akademikom páčila Tilda Swinton s výkonom vo filme Michael Clayton.

Veľká fotogaléria z udeľovania cien BAFTA

Sklamaním však mohli byť ceny BAFTA pre tvorcov filmu Pokánie. Hoci sa príbeh stal najlepším filmom roka, zo štrnástich nominácií premenil len dve na víťazstvo. Najlepším zahraničným filmom sa stali už minulý rok Oscarom ocenené Životy tých druhých.

Hviezdy predviedli luxusné róby

Britské filmové ceny prezentované ako európske Oscary sú však okrem filmovej tvorby ostrosledované aj pre veľké množstvo prítomných hviezd. Na slávnostnom ceremoniáli sa ich aj tento rok zišlo neúrekom. Britské a americké herečky vytiahli zo šatníka tie najkrajšie róby a snažili sa oslniť fotografov. Viacerým sa to aj výborne podarilo.

Úchvatne vyzerala napríklad americká herečka Jessica Biel, ktorá prekvapila plavou farbou vlasov. Nová holylwoodska blondínka prišla v čiernych šatách s vlečkou a pôsobila naozaj hviezdne. Zahanbiť sa však nenechali ani európske kolegyne. Herečka Keira Knightley si vybrala bielu róbu bez ramienkov s volánmi pošitými krištáľmi. Prekvapením bolo najmä to, že šaty pochádzali z dielne Valentino, hoci Keira je už takmer rok tvárou módneho domu Chanel.

U slávneho Diora vyberali garderóbu napríklad Tilda Swinton, Eva Green a Sienna Miller. A všetky tri vyzerali famózne – teatrálne šaty a uhrančivý pôvab nositeliek – šaty z dielne francúzskej značky naozaj môžu nosiť len vybrané nositeľky.

Medzi obdivované dámy na červenom koberci patrila aj herečka Rosamunde Pike. Životná partnerka režiséra Joea Wrighta (autora Pokánia) prišla v modrých šatách, ktoré doplnila vysokánskymi zelenými lodičkami z krokodílej kože. Záujem bol naozaj zaručený. A to isté platí aj o herečke Kate Hudson. Americká hviezda a dcéra Goldie Hawn sa objavila v Londýne v dlhých šatách pošitých zlatými plieškami, ktorých odlesk z bleskov fotoaparátov pôsobil priam nadpozemsky. Na trblietavý efekt stavila aj britská herečka Emily Blunt.

Zoznam ocenených na BAFTA 2007
Film Pokánie
Réžia Joel a Ethan Coenovci (Táto krajina nie je pre starých)
Herečka v hlavnej úlohe Marion Cotillard (La vie en rose)
Herec v hlavnej úlohe Daniel Day Lewis (Čierna krv)
Herečka vo vedľajšej úlohe Tilda Swinton (Michael Clayton)
Herec vo vedľajšej úlohe Javier Bardem (Táto krajina nie je pre starých)
Pôvodný scenár Diablo Cody (Juno)
Najlepší inojazyčný film Životy tých druhých
Animovaný film Ratatouille
Cena za celoživotné dielo Anthony Hopkins
Cena pre nováčika roka Orange Rising Star (volia ľudia) Shia LeBeouf
debata chyba