Meníme svet je motto festivalu Jeden svet

Za väčší prídel jedla udajú aj vlastnú rodinu. O tom, že je to bežné v severokórejských táboroch, hovorí protagonista dokumentu Tábor 14. Spolu so šesťdesiatimi ďalšími filmami ho uvedie medzinárodný festival Jeden svet. S mottom Meníme svet sa jeho 14. ročník začína vo štvrtok v bratislavskom kine Lumiére.

21.11.2013 12:09
jeden svet po zemi po mori Foto:
Dokument Po zemi po mori opisuje útek zo Severnej Kórey.
debata

Festival večer slávnostne otvorí kubánska blogerka Yoani Sánchez a nositeľ Sacharovovej ceny Guillermo Fariňas. Nasledovať bude dokument aj Wej-wej: Bez ospravedlnenia o známom čínskom umelcovi, ktorý sa snaží prostredníctvom ťažko cenzurovateľného Twitteru informovať svet o porušovaní ľudských práv, perzekúciách a aktivizovať apatickú čínsku spoločnosť.

Novinkou sú sekcie Sila médií o rôznych formách občianskej statočnosti v totalitných režimoch, Nebojte sa odlišnosti, ktorá uvedie filmy o tom, že xenofóbia škodí spoločnosti, a Prečo chudoba?, v rámci ktorej budú prezentované dokumenty o príčinách chudoby vo svete. Po prvý raz predstaví Jeden svet tri hrané filmy – Miele, The Broken Circle Breakdown a The Selfish Giant – nominované na Cenu Lux, ktorú udeľuje Európsky parlament.

„Na festivale ukážeme prostredníctvom filmov a diskusií aj rôzne druhy občianskej statočnosti a akvitizmu v krajinách, kde si to vyžaduje oveľa viac odvahy ako u nás,“ sľubujú organizátori.

Premieta sa v kine Lumiére, kine Mladosť a v KC Dunaj. V Bratislave potrvá festival do 26. novembra, potom poputuje do ďalších 25 slovenských miest. Podrobné informácie o 14. ročníku medzinárodného festivalu Jeden svet sú na www.jedensvet.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lumiere #Jeden svet #Tábor 14