Spoločnosť Fox Searchlight nakrúti životopis Tolkiena

Americká spoločnosť Fox Searchlight pripravuje nakrúcanie životopisného filmu o anglickom spisovateľovi J. R. R. Tolkienovi. Snímka, ktorej pracovný názov je Tolkien, sa zameria na obdobie, keď spisovateľ pôsobil na oxfordskej Pembroke College a tiež keď bojoval v prvej svetovej vojne. Neopomenie ani priateľstvo s C. S. Lewisom.

24.11.2013 05:00
J.R.R. Tolkien Foto:
Životopisný film o J. R. R. Tolkienovi pripravuje spoločnosť, ktorá nedácvno priniesla do kín aj životopisnú snímku Hitchcock.
debata

Na scenári životopisného filmu pracuje David Gleeson, produkovať ho bude spoločnosť Chernin Entertainment, ktorá sa podpísala pod filmy ako Zrodenie planéty opíc (2011) či Drsňáčky (2013). Nie je známe, či nakrútenie biografie podporí Tolkienova rodina. Syn autora Christopher Tolkien je známy odmietavým postojom k filmovým adaptáciám otcových kníh.

John Ronald Reuel Tolkien bol anglický spisovateľ fantasy príbehov. Jeho prvými publikáciami boli Slovník strednej angličtiny a kritické vydanie stredovekej romance Sir Gawain a Zelený rytier. Čitateľský úspech mu však priniesol Hobit, rozprávkový príbeh z fiktívnej Stredozeme. Na toto dielo nadviazal trilógiou Pán prsteňov a eposom Silmarillion. Ďalšie dielo Nedokončené príbehy po autorovej smrti pripravil na vydanie jeho syn Christopher.

Tolkienove príbehy sa stali všeobecne známymi vďaka filmovému spracovaniu režisérom Petrom Jacksonom. Druhá časť filmovej adaptácie knihy Hobit sa dostane do kín v decembri.

debata chyba
Viac na túto tému: #nový film #biografia #J.R.R. Tolkien