Od Felliniho po Sorrentina: Zaostrené na taliansky film

Taliansky film, to nie je len Fellini, ale obísť ho, to by bola neodpustiteľná chyba. V bratislavskom kine Lumière jedinečnému filmovému majstrovi pri príležitosti 20. výročia jeho úmrtia v najbližších dňoch venujú špeciálnu filmovú prehliadku. Doplniť si prehľad o súčasnom dianí na talianskej filmovej scéne potom v priamej nadväznosti pomôže v kine Mladosť Mittelcinemafest 2013, teda jedenásty ročník Stredoeurópskeho festivalu talianskeho filmu. Prinesie napríklad aj slovenskú premiéru víťazného titulu z posledného ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach, nevšedný dokument Gianfranca Rosiho Sacro GRA.

26.11.2013 14:00
fellini Foto:
Prehliadku Filmový mág Federico Fellini v stredu otvorí snímka Cabiriine noci.
debata

Poctivý prierez Felliniho tvorbou

Pre niekoho sú jeho filmy notoricky známe, ale možno dosiaľ nemal možnosť vychutnať si ich na veľkom plátne. Inému sa hádam podarilo pred jeho tvorbou až doteraz úspešne unikať. Či tak alebo onak, premietanie deviatich najznámejších snímok talianskeho režiséra Federica Felliniho má čo ponúknuť každému filmovému nadšencovi. Prehliadka pod názvom Filmový mág Federico Fellini potrvá v Lumière od stredy až do nedele 1. decembra. Jej hudobnou predzvesťou bol už včerajší koncert talianskej formácie Pierluigi Ruggiero Quartetto, na ktorom zazneli skladby z dielne Felliniho dvorného skladateľa Nina Rotu.

Prehliadka Filmový mág zmapuje Felliniho tvorbu naozaj poctivo. Premietne jeho debut v úlohe samostatného režiséra, komédiu Biely šejk z roku 1952, prvú snímku, za ktorú získal (historicky prvého udeleného) Oscara za najlepší cudzojazyčný film Cesta (1956), aj film, ktorým si tento triumf už o rok neskôr zopakoval, Cabiriine noci (1957). Tento titul, v ktorom hlavnú rolu prostitútky snívajúcej o lepších zajtrajškoch Fellini zveril svojej manželke, nezabudnuteľnej Giuliette Masina, prehliadku v Lumière zajtra oficiálne otvorí. Na svoje si prídu aj obdivovatelia slávneho Sladkého života (1960), zľahka autobiografickej snímky 8 1/2 (1963) či nostalgického obzretia cez rameno dejín A loď pláva z roku 1983. Autentický divácky zážitok iste umocní aj fakt, že sa tieto aj ďalšie Felliniho filmy budú premietať z archívnych 35 mm kópií.

Talianska súčasnosť cez objektív

Prednedávnom do slovenských kín dorazila snímka Paola Sorrentina Veľká nádhera, ktorá podľa kritiky úzko nadväzuje na filmovú tradíciu Felliniho tvorby. Film sa nachádza aj v programe Mittelcinemafestu, ktorý sa začne v kine Mladosť už v pondelok 2. decembra. Felliniho odkaz si uctí aj hneď prvým premietaním, filmovým portrétom Aké zvláštne meno Federico!, ktorý po prvý raz uviedol režisér Ettore Scola koncom leta na benátskom festivale.

Závan sveta, v ktorom žijú súčasní Taliani, sprostredkujú slovenským divákom napríklad aj filmy Každý boží deň v réžii Paola Virziho, Cestujem sama filmárky Marie Sole Tognazzi či Na hrane Ivana de Mattea, ktorý snímku príde na festival dokonca osobne uviesť. Povestným zlatým klincom Mittelcinemafestu bude prvé slovenské uvedenie dokumentu, ktorý medzinárodná porota v Benátkach ocenila najvyššou trofejou Zlatým levom. Snímku Sacro GRA, ktorá cez objektív Gianfranca Rosiho poodhaľuje pre bežné oko neviditeľnú dimenziu metropolitného Ríma, premietnu v posledný večer festivalu, v piatok 6. decembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Federico Fellini #Lumiere #Fellini