Z medzinárodných cien Emmy sa tešil aj Sean Bean

Kedysi boli len "chudobnejším príbuzným" amerických Primetime Emmy, teda najprestížnejších televíznych cien Spojených štátov amerických. Dnes však už aj americkí tvorcovia čoraz častejšie hľadajú inšpiráciu práve za hranicami - za všetky príklady spomeňme Homeland, americkú adaptáciu izraelského špionážneho seriálu, či Zločin, úspešný kriminálny seriál prevzatý z dánskeho formátu.

26.11.2013 15:48
SEAN BEAN Foto:
Sean Bean získal sošku za úlohu transvestitu v kriminálke Accused.
debata

Medzinárodné televízne ceny Emmy, ktoré v New Yorku v pondelok udeľovali už po 41. raz, tak nie sú len odrazom toho, čo sa americkej porote za posledný rok najviac páčilo na medzinárodnej scéne. Možno sú aj malou ukážkou toho, čo sa na nás bude v uniformnom americkom šate valiť z televíznych obrazoviek v priebehu najbližších rokov.

Najlepším dramatickým seriálom roka je podľa poroty francúzska zombie sága Les Revenants (Tí, čo sa vrátili) a, presne podľa očakávaní, americká spoločnosť A&E už pracuje na jeho anglickom remaku. Do Francúzska putuje aj trofej za najlepší televízny dokument, ocenili ňou film 5 Broken Cameras (5 rozbitých kamier) odohrávajúci sa na okupovaných palestínskych územiach západného brehu.

V sekcii komediálnej tvorby uspel britský Moone Boy, je o írskom chlapcovi Martinovi a jeho bradatom imaginárnom priateľovi Seanovi. Najlepším televíznym filmom či minisériou je vraj nemecký titul Das Wunder von Kärnten (Deň pre zázrak). Približuje v dejinách medicíny prelomovú záchranu života dievčatka, ktoré strávilo 30 minút pod vodou.

Najlepší herecký výkon porota priznala Seanovi Beanovi, hercovi známemu najmä vďaka role v ságe Hry o tróny. Tentoraz sa blysol v úlohe transvestitu obvineného z vraždy v kriminálke Accused (obvinení). Najlepšou herečkou je Brazílčanka Fernanda Montenegro, ktorá si v seriáli Sweet Mother (Sladká matka) zahrala ženu, ktorá aj napriek pokročilému veku nemá chuť starnúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Emmy #Homeland #Sean Bean