V Bratislave sa začína sa prehliadka filmov Petra Solana

V pondelok 2. decembra sa v bratislavskom Kine Lumière začne sedemdňová prehliadka venovaná slovenskému režisérovi Petrovi Solanovi. Divákom ponúkne výber z jeho filmovej a televíznej tvorby a zároveň verejnosti predstaví aj jeho menej známe diela. Prehliadka je poctou Petrovi Solanovi, ktorý slovenskú kultúrnu obec opustil po krátkej a ťažkej chorobe 21. septembra 2013, a jej zámerom je pripomenúť si jeho režisérsku osobnosť a význam v slovenskej kinematografii. Prehliadka potrvá do nedele 8. decembra.

02.12.2013 07:00
Mala anketa Peter Solan Foto:
Peter Solan pri nakrucaní filmu Malá anketa.
debata

Na otvorení prehliadky sa premietne dokumentárny portrét o Petrovi Solanovi z cyklu portrétov osobností českého a slovenského filmu Zlatá šedesátá, ktorý režíroval Martin Šulík. Dokument vznikol tento rok v máji.

Prehliadka nesie názov Film, pozícia svedka. Je výberom zo Solanovej filmovej a televíznej tvorby so zameraním sa na jeho režijný prístup, ktorý v 60. rokoch minulého storočia Solan formuloval slovami: „Nechcem byť žalobcom ani sudcom. Chcem byť iba svedkom, ktorý podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia chce hovoriť o tom, čo o prípade vie.“ Zároveň sa výber zámerne vyhol jeho najznámejším a tradične prezentovaným dielam. Podľa dramaturga prehliadky Martina Kaňucha „východiskom bola snaha upriamiť pozornosť na tituly možno menej známe či uvádzané, no pritom rovnako dôležité z hľadiska predstavy o konzistencii a jedinečnosti Solanovho autorského rukopisu“. Prehliadka kladie dôraz na Solanove kľúčové príspevky do projektu Televíznej filmovej tvorby z konca 60. rokov, ktoré reprezentujú filmy …a sekať dobrotu…, Malá anketa a Slávny pes, ďalej na výber z krátkometrážnej tvorby z 50. rokov i po preradení do Štúdia krátkeho filmu, napríklad na snímky Nepokradneš, Len lístok poľnej pošty alebo Balkón plný plienok, a napokon i na jeho najvýraznejšie diela po umožnení návratu k dlhometrážnej hranej tvorbe, ktoré reprezentujú diela A pobežím až na kraj sveta a Tušenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Solan