Od kúziel až k dinosaurom. Detský divák si v kine môže vyberať

Zdá sa, že s blížiacimi sa sviatkami sa v kinách čoraz viac darí filmom určeným najmä mladším divákom. V USA napríklad rebríčkom návštevnosti suverénne kraľujú mládežnícke sci-fi Hry o život a hneď za nimi animovaná disneyovka Ľadové kráľovstvo. Podiel má na tom nepochybne aj fakt, že titulov apelujúcich na záujem detského diváka každoročne v tomto čase výrazne pribúda. Vyberať si majú z čoho aj slovenskí diváci.

05.12.2013 07:00
Ľadové kráľovstvo Foto:
Snehuliak, sob a okatá princezná - je to recept na vianočný kinohit? Disneyho Ľadové kráľovstvo už zajtra príde aj do slovenských kín.
debata

So sobom aj snehuliakom

Celovečerný film od Disneyho býval kedysi detskou filmovou udalosťou roka. Dnes sa už legendárna značka pod váhou mladších a inovatívnejších tvorcov v programoch kín neraz trochu stráca. To však nie je prípad novinky Ľadové kráľovstvo (v anglickom origináli Frozen). Zimné trojdimenzionálne „road movie“ krásky Anny a jej spoločníkov horala Kristoffera, soba Svena a snehuliaka Olafa, ktorí bojujú s prekliatím Anninej bezcitnej sestry Elsy, sa stalo v Severnej Amerike kinohitom. Počas premiérového víkendu film v USA a Kanade zarobil 93 miliónov dolárov (zhruba 68,5 mil. eur), za čo iste môže vďačiť aj dokonalému načasovaniu, keďže išlo o víkend, počas ktorého Američania oslavujú jeden zo svojich najvýznamnejších sviatkov Deň vďakyvzdania. Ľadové kráľovstvo už od štvrtku 5. decembra bude aj v slovenskej kinodistribúcii. Do konca tohto roka mu však v kinách pribudne hneď niekoľko silných konkurentov.

Kiná vezmú útokom aj prehistorické príšery v animovanom filme z koprodukcie BBC a 20th Century Fox s názvom Putovanie s dinosaurami 3D. Hoci snímka už na prvý pohľad apeluje najmä na detského diváka, prostredníctvom svojho malého – veľkého hrdinu, mláďaťa jedného z jašterov, sľubuje takmer dokumentárny zážitok pre celú rodinu. Do slovenských kín film príde 19. decembra, teda už deň po jeho celosvetovej premiére.

Hrdinstvá ľudí aj chrobákov

Druhý sviatok vianočný prinesie do kín ďalší z očakávaných detských titulov, francúzskych Chrobáčikov s podtitulom V údolí stratených mravčekov. Film z prostredia najmenších hrdinov prírody priamo nadväzuje na rovnomennú televíznu sériu z roku 2006. Ako jeden z mála sa snaží zapôsobiť na detského diváka skôr obsahom ako formou – v kinách pôjde len v tradičnej 2D verzii.

Na zaujímavé detské filmy napokon ani netreba čakať. Už od 21. novembra je v ponuke kín aj španielske animované dobrodružstvo Justin, malý veľký rytier. Ako napovedá už názov, hlavným hrdinom je mladý šľachtic Justin, ktorý by sa rád stal skutočným úctyhodným rytierom. V rovnakom čase mal premiéru aj bezpochyby najsviatočnejšie ladený zo spomínaných titulov, nórsky hraný rodinný film Cesta za Vianočnou hviezdou. Ide o klasický rozprávkový námet z čias mocných kúziel, honosných zámkov a hrdinských činov – v centre diania je odvážna Sonja, ktorá sa rozhodne pomôcť smútiacemu kráľovi s hľadaním jeho dávno stratenej dcéry.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Walt Disney #Vianoce #kiná #detské filmy #Ľadové kráľovstvo