Prichádza druhý Hobit. Má čím prekvapiť?

Úchvatný svet fantázie J. R. R. Tolkiena si musel celé dekády vystačiť so zručnosťou ilustrátorov či predstavivosťou čitateľov jeho románov. Od roku 2001 však jeho postavy našli nový domov pred kamerou novozélandského filmára Petra Jacksona. Trilógia Pán prsteňov si okrem desiatok ocenení získala aj divákov zo všetkých kútov sveta. Medzi nimi aj nespočet tých, ktorí filmovej prerábke azda vôbec najpodmanivejšej knižnej ságy všetkých čias príliš neverili.

06.12.2013 07:00
Hobit: Smaugova pustatina Foto:
Martin Freeman sa v snímke Smaugova pustatina v koži hobita Bilba predstaví druhýkrát, nie však naposledy. Premiéra finálnej snímky trilógie Hobit je naplánovaná na december 2014.
debata

Dokáže sa tomuto úspechu vyrovnať aj Hobit – trojdielna adaptácia románu, ktorý dianiu Pána prsteňov chronologicky predchádza? Druhá snímka ságy s podtitulom Smaugova pustatina je zrejme najočakávanejším filmovým projektom tohto roka. Špeciálnu predpremiéru mal film za účasti jeho tvorcov aj hereckých predstaviteľov v pondelok 2 decembra v Los Angeles. Do slovenskej kinodistribúcie príde už na budúci štvrtok 12. decembra.

Veľké očakávania

Druhý film z veľkovýpravnej trilógie Hobit bude iste ideálnym vianočným darčekom nielen pre skalných fanúšikov žánru fantasy. Hoci jeho vlaňajší predchodca kritikov (možno len rozmaznaných kvalitami Pána prsteňov) až tak nenadchol, očakávania spájajúce sa s blížiacou sa premiérou snímky Hobit: Smaugova pustatina sú i tak veľké.

Snímka Hobit: Neočakávaná cesta fanúšikov Pána prsteňov ubezpečila, že režisér Peter Jackson ani tentoraz nevykročí z osvedčených postupov svojej prvej, mimoriadne úspešnej, trilógie. Na diváka apeluje najmä magickou atmosférou, ktorá už pred viac ako siedmimi desaťročiami povýšila Tolkienovo dielo na umenie. Režisér si, samozrejme, pomáha aj najmodernejšími trikovými technológiami a dokonca aj špeciálnym formátom vysokorýchlostného 3D, ktoré však diváci po premiére prvého Hobita prijali skôr rozpačito.

Milí ľudia a drak s krídlami Boeingu

Hercov vraj skúsený Jackson tentoraz vyberal aj na základe ich osobnostných predpokladov. „Chceli sme obsadiť najmä milých ľudí. Na Novom Zélande sa stanete súčasťou našej rodiny a filmovať dlhých 18 mesiacov je naozaj ťažké,“ prezradil Jackson na margo svojich hercov na pondelňajšej premiére.

Hviezdny ansámbel, v ktorom nechýbajú Martin Freeman, Cate Blanchett, Orlando Bloom, Christopher Lee či Ian McKellen, známi už z predchádzajúceho filmu aj ságy Pán prsteňov, tentoraz doplnil aj ospevovanou hviezdou britského herectva Benedictom Cumberbatchom (Sherlock, Star Trek). Za mohutnej pomoci trikov stvárni titulnú postavu draka Smauga, ktorý spôsobí trpaslíkom a hobitom, malým-veľkým hrdinom z pera J. R. R. Tolkiena, nemálo starostí.

Drak, jeden z posledných v bájnej Stredozemi, sa stal aj ústredným hrdinom impozantnej marketingovej kampane – v pondelok sa vzniesol do vzduchu nad novozélandským Aucklandom v podobe 54-metrovej maľby na trupe Boeingu 777. Spoločnosť Air New Zealand film podporila aj vtipnou reklamou, v ktorej sa stevardi pokúšajú dostať svoje hobitie nohy do poltopánok a na palube sa podáva obľúbená pochúťka trpaslíkov – cibuľa.

Hoci prví diváci film videli už v pondelok, ani v stredu večer sa ešte v zahraničných médiách nedali nájsť žiadne slová chvály či kritiky. Na to, či bude Hobit sklamaním, alebo potvrdením štatútu filmového mága režiséra Jacksona, si tak diváci zrejme budú musieť počkať až do budúcotýždňovej distribučnej premiéry.

Jackson v službách Tolkiena

Spoločenstvo prsteňa (2001) – prvý diel trilógie Pán prsteňov dorazil do kín štyri roky po tom, čo Jackson získal exkluzívne práva na Tolkienovo dielo. Zarobil takmer desaťnásobok svojej výrobnej ceny a získal aj štyri Oscary.

Dve veže (2002) – prostredný diel ambicióznej trilógie bol komerčne najúspešnejším filmom roka 2002. Kritici vyzdvihli najmä zručnosť, s akou diváka zblížil s hlavnými hrdinami a navnadil ich na veľké finále. Americká akadémia ho ocenila dvoma Oscarmi.

Návrat kráľa (2003) – kritici sa zväčša zhodujú, že ide o najlepšiu z Jacksonových adaptácií Tolkienových kníh. Film sa stal len druhým v dejinách, ktorý zarobil viac ako miliardu dolárov. Všetkých 11 nominácií na Oscara premenil na zlato.

Hobit: Neočakávaná cesta (2012) – nakrúcanie dlho očakávaného filmu sprevádzalo mnoho problémov – finančné problémy štúdií MGM aj odstúpenie pôvodného režiséra Guillerma del Torra. Film napokon predsa režíroval Jackson. Kritika mu však vyčítala experimenty s technológiou HFR 3D, Oscary sa mu tentoraz neušli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #J.R.R. Tolkien #Hobit: Smaugova pustatina #Peter Jackson #Pán prsteňov