Newyorskí filmoví kritici rozdali ceny

Sezóna výročných filmových ocenení sa pomaly začína. Najlepšie filmy minulého roka a ich tvorcov ocenil aj New York Film Critics Circle, ktorý združuje filmových kritikov píšucich pre publikácie sídliace v New Yorku. Toto združenie vzniklo už v roku 1935 a prvé ceny udelilo o rok neskôr.

06.12.2013 11:50
newyorski kritici Foto:
Amy Adamsová a Christian Bale v snímke Špinavý trik, ktorá príde do slovenských kín 23. januára.
debata

Najlepším filmom roka sa stala snímka Špinavý trik. Nakrútili ju podľa skutočného prípadu FBI, ktorý vyvrcholil korupčným škandálom. „Špinavý trik je príbehom prvotriedneho podvodníka Irvinga Rosenfelda (Christian Bale), ktorý je so svojou nemenej rafinovanou partnerkou a milenkou Sydney Prosserová (Amy Adamsová) donútený pracovať pre vyšinutého agenta FBI Richieho DiMasa (Bradley Cooper). Ocitajú sa v nebezpečnom, no zároveň fascinujúcom svete vládnych funkcionárov a mafiánov,“ uvádza o filme jeho slovenský distribútor Itafilm.

Slovenská premiéra snímky, ktorej režisérom je David O. Russell (Fighter, Terapia láskou) a zahrali si v nej aj Jennifer Lawrenceová, Robert De Niro či Jeremy Renner, je naplánovaná na 23. januára budúceho roka. Eric Singer a David O. Russell získali s filmom aj cenu za scenár a Jennifer Lawrenceovú zase ocenili za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe.

Z ceny za réžiu sa môže vďaka životopisnej dráme 12 rokov otrokom tešiť Steve McQueen. Jeho film príde do slovenských kín takisto 23. januára. Najlepším hercom sa na 79. ročníku udeľovania cien newyorských kritikov stal Robert Redford. Cenu získal za úlohu morského vlka, ktorý v snímke Všetko je stratené bojuje niekde uprostred oceánu o život. Okrem neho vo filme už nikto iný nehrá. Najlepšou herečkou sa stala oscarová favoritka Cate Blanchettová vďaka úlohe vo filme Woodyho Allena Jasmínine slzy.

Najlepším cudzojazyčným filmom je podľa newyorských kritikov Život Adele, najlepšou animovanou snímkou zase Zdvíha sa vietor z dielne japonského majstra Hajaa Mijazakiho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #New York Film Critics Circle #Steve McQueen #Christian Bale #Robert Redford