Televízie pripravujú divákov na veľké aj menšie zmeny

Pravidelný divák slovenských televíznych kanálov si od nového roka bude musieť zvyknúť na viaceré zmeny. Niektoré relácie sa končia, iné začínajú, vymieňajú sa moderátori na miestach, s ktorými sa už zdali takmer zrastení, a niektoré obľúbené tituly sa zrejme aj posunú od pôvodného vysielateľa ku konkurencii.

11.12.2013 07:00
Kolonáda, seriál Foto:
RTVS v novom roku o diváka zabojuje aj seriálom z vlastnej produkcie. Volá sa Kolonáda a účinkujú v ňom aj Kamila Magálová či Pavel Višňovský.
debata

Bude Modré z neba putovať?

Nový rok je ideálnou príležitosťou na predstavenie nových televíznych projektov. No niektoré sa, naopak, ešte pred koncom tohto roka aj napriek svojej vysokej popularite z obrazoviek vytratia. Reč je o Modrom z neba, jednej z profilových relácií televízie Markíza. Po päť a pol roku na televíznych obrazovkách sa program, v ktorom moderátor Vilo Rozboril pomáhal divákom splniť si svoje sny, končí. Nové vedenie televízie rozhodlo, že jeho poslednú epizódu odvysielajú zajtra, teda v stredu 11. decembra. Moderátorovi, ktorý údajne o zachovaní formátu s vedením až do poslednej chvíle diskutoval, Markíza ponúkla možnosť pripraviť a viesť inú šou podľa svojho vlastného návrhu, no Rozborilovi mala dať zaujímavú ponuku aj konkurenčná televízia Joj.

Markíza po novom roku iste nebude mať ani bez Modrého z neba v programe diery. Pripravuje nové série seriálov Búrlivé víno a Chlapi neplačú a sľubuje aj celkom nový seriál z lekárskeho prostredia, zatiaľ známy len pod pracovným názvom Doktori. Z vlastných formátov Markíza ráta s piatym pokračovaním reality šou Farma aj s premiérovými epizódami kulinárskej relácie Bez servítky. Svojským experimentom by mala byť aj reality šou Svokra s niekdajšou hviezdou pesničkového formátu Repete Gizelou Oňovou. A v neposlednom rade sa Markíza opäť pokúsi navnadiť divákov aj na veľkolepú talentovú šou Hlas Česko Slovenska 2, nakrúcať ju bude spoločne s českou televíziou Nova.

Aj Jojka sa chystá v najbližšej sezóne obohatiť slovenský šoubiznis o nové hviezdy. Zrodiť by sa mali v jej ťažiskovom jarnom projekte X Factor, ktorý vznikol podľa rovnomenného, celosvetovo úspešného britského formátu. Už v najbližších dňoch prebehnú vo viacerých slovenských mestách kastingy, na ktorých si porotcovia vyberú účinkujúcich.

Klan sa vráti V dobrom aj v zlom

Druhú šancu sa vedenie Jojky rozhodlo dať seriálu Klan, ktorý na jeseň v rekordne krátkom čase po premiére prvých epizód stiahlo pre nedostatočný záujem divákov. Na televízne obrazovky sa už čoskoro vráti v prepracovanej verzii a pod novým názvom V dobrom aj v zlom. Pokračovať budú jojkárske stálice – seriál Panelák aj sitkom Profesionáli. Novinkou by mal byť česko-slovenský koprodukčný seriál Starosta či zatiaľ nepomenovaný projekt, ktorý by vraj mohol byť voľným pokračovaním niekdajšieho komediálneho hitu Markízy Susedia.

Zaháľať v novom roku nebude ani verejnoprávna RTVS, po dlhej odmlke vo vlastnej seriálovej tvorbe prichádza s pôvodným 13– dielnym seriálom, ktorý vznikol výlučne v jej kapacitách. Volá sa Kolonáda a účinkujú v ňom Pavel Višňovský, Marek Geišberg, Andrea Karnasová, Kamila Magálová, Jana Hubinská a ďalší. RTVS stavila na atraktivitu kúpeľného prostredia, v ktorom sa bude novinka odohrávať. V princípe však pôjde najmä o vzťahovú rodinnú drámu.

Z viacerých zmien, ktoré sa vo vysielaní verejnoprávnej televízie od nového roka udejú, už RTVS ohlásila napríklad aj prekvapivú výmenu moderátorov notoricky známej zábavnej šou Nikto nie je dokonalý. Elenu Vacvalovú a Olivera Andrásyho. Posledný raz sa v relácii objavia v silvestrovskom špeciáli, kde sa zároveň predstaví aj nová moderátorská dvojka Junior a Marcel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zmeny #Markíza #RTVS #Joj #Nový rok #televízny program