Film roka je Muzika, Kostelný a Bittová sú najlepší herci

Slovenská kinematografia má svojich Oscarov. Od sobotňajšieho večera spoznali majiteľov filmové ceny Slnko v sieti, ktoré rozdali počas prenosu v budove Opery Slovenského národného divadla. Najviac nominácií na úspech premenila Muzika režiséra Juraja Nvotu, ktorá prišla do kín vo štvrtok. Stala sa aj najlepším filmom roka.

19.04.2008 22:56 , aktualizované: 20.04.2008 09:23
Ľuboš Kostelný Foto:
Najlepším hercom sa stal Ľuboš Kostelný, ktorý mal so sebou tento pôvabný dámsky sprievod.
debata

Film odohrávajúci sa na prelome 70-tych a 80-tych rokov, v ktorom hlavné úlohy stvárnila Táňa Pauhofová, Dorota Nvotová a Ľuboš Kostelný, si odniesol sošky v kategórii zvuk, strih, najlepší scenár alebo najlepší výtvarný počin, cenu dostal aj režísér Juraj Nvota. „Predov­šetkým to nechcem vnímať ako súťaž. Ide o sviatok slovenského filmu. Slnko v sieti sú filmové ceny, ktoré ukazujú, že na Slovensku sa začalo nakrúcať a je to aj odkaz pre divákov, že slovenský film opäť existuje,“ uviedol Nvota pre Pravda.sk.

Darilo sa i hercom z Muziky. Za rolu matky si odniesla cenu herečka Jana Oľhová. „Som rada, že nám Juraj Nvota dal dôveru. Zostane to v rodine, chlapci,“ odkázala svojmu bratovi Mariánovi Geišbergovi a jeho synovi Marekovi Geišbergovi, ktorí si tiež v Muzike zahrali. Cenu v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe, v ktorej bolo rodinné duo Geišbergovcov nominované, však získal Martin Huba za výkon vo filme Obsluhoval som anglického kráľa.

Muzika bodovala v kategórii najlepšieho herca. Cenu si odniesol rodák z Martina a v susednom Česku mimoriadne obľúbený herec Ľuboš Kostelný. Slovenským herečkám cenu v hlavnej hereckej kategórii vyfúkla Iva Bittová.

Cenu za celoživotný prínos slovenskej kinematografii udelila porota strihačovi Maximiliánovi Remeňovi, ktorý spolupracoval asi na stovke filmov, vrátane rozprávky Soľ nad zlato a Fontána pre Zuzanu. Rovnako porota ocenila dielo kameramana Vincenta Rosinu, ktorý nakrútil vyše 50 filmov.

Najlepším dokumentom sa stali Iné svety v réžii Marka Škopa, v kategórii zahraničnej snímky bodovala dráma Grbavica, ktorú ocenili pred časom aj na festivale v Berlíne.

Na pódiu sa striedali známe tváre slovenského herectva. Jednotlivé ceny rozdala napríklad Danica Jurčová, Diana Mórová, Zuzana Fialová, Monika Hilmerová či herci Ady Hajdu, Michal Dočolomanský, Jiří Bartoška alebo Tomáš Maštalír. Moderátorom večera bol herec Marián Labuda.

Slnko v sieti 2008: Výsledky
Najlepší celovečerný film: Muzika producent: Marian Urban
Najlepší dokumentárny film: Iné svety réžia: Marko Škop
Najlepší animovaný film: Štyri réžia: Ivana Šebestová
Najlepšia réžia: Juraj Nvota Muzika
Najlepší scenár: Ondrej Šulaj Muzika
Najlepšia kamera: Richard Krivda Martin Slivka – Muž, ktorý sadil stromy
Najlepší strih: Alois Fišárek Muzika
Najlepší zvuk: Tom Korr Muzika
Najlepšia pôvodná hudba: Róbert Mankovecký  
Najlepší výtvarný počin: Mona Hafsahl, Peter Čanecký, Juraj Steiner, Emil Drličiak Muzika
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Jana Oľhová Muzika
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Martin Huba Obsluhoval som anglického kráľa
Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: Iva Bittová Tajnosti
Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: Ľuboš Kostelný Muzika
Najlepší zahraničný film: Grbavica, réžia Jasmila Žbanič distribútor: ASFK
Príťažlivú herečku Janu Hubisnkú počas celého...
Producenta Rudolfa Biermanna (vľavo) neopúšťala...
+37Herečka Emília Vášáryová je členkou Slovenskej...
debata chyba