Juraj Nvota: Pri výbere hercov do Muziky som spáchal pár krutostí

Film Muzika v réžii Juraja Nvotu je v slovenských kinách len pár dní, no už sa môže pýšiť niekoľkými soškami Slnko v sieti. O tom, ako vznikala táto snímka a čo ovplyvnilo Juraja Nvotu pri výbere hercov, porozprával "Najlepší režisér" pre Pravda.sk.

20.04.2008 11:17
Jana Oľhová a Juraj Nvota Foto:
Muzika na filmových cenách Slnko v sieti bodovala. Herečka Jana Oľhová si odniesla cenu v kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe, Juraj Nvota sa stal najlepším režisérom.
debata

„K profesii režiséra patrí aj to, že musí vedieť dobre obsadiť film. Je to vlastne polovica práce, či už ide o divadelnú hru alebo film. Môžete projekt obsadiť zle a v takom prípade je už polovica režisérskej práce prehratá. Na Muzike som si však dal veľmi záležať,“ vysvetlil Nvota.

„Vždy je to subjektívne. Človek vníma podobné veci prostredníctvom samého seba, no snažil som sa nájsť partiu hercov, ktorí k sebe budú pasovať. Aby to boli ľudia, ktorí sa obdivujú navzájom, ktorí sa dokážu baviť. Snažil som sa, aby Muzika bola tvorba a nie nejaké pretvarovanie,“ doplnil režisér, ktorému slovenskí akademici dali prednosť pred Martinom Šulíkom a Jiřím Menzelom.

Nvota však priznal, že pri výbere hercov do svojho zatiaľ posledného slovenského filmu musel niekoľkých aj odmientnuť. „Dosť dlho som kombinoval a dopustil som sa pár krutostí. Pri niekom, s kým som najprv počítal a už mu niečo naznačil, som potom zmenil rozhodnutie. To sú niekedy veľmi bolestné rozhodnutia. A asi aj prijatia,“ zauvažoval režisér, ktorý má už vo výhľade nový projekt.

Pomenovať ho zatiaľ odmieta. „Človek musí tri semená zasadiť a dúfať, že jedno sa uchytí,“ naznačil s úsmevom Nvota, ktorý naposledy spolupracoval v divadle s hercami Bolkom Polívkom a Milanom Lasicom na predstavení Mínus dvaja.

debata chyba