Muziku pred Nvotom odmietlo sedem režisérov

Režisér Juraj Nvota sa dostal k nakrúcaniu filmu Muzika až po tom, čo produkcia neuspela pri iných siedmich režiséroch. Hoci bol posledný, za snímku z obdobia spred 30 rokov nakoniec získal cenu Slnko v sieti. Film sa stal aj celkovým víťazom sobotňajšieho odovzdávania ocenení filmovej akadémie.

21.04.2008 20:59
Juraj Nvota Foto:
Najlepší režisér Juraj Nvota so svojou manželkou.
debata

„Asi siedmi režiséri boli predo mnou oslovení,“ priznal Nvota. „Tak som si k tej látke hľadal cestu a keď som ju našiel, bol som schopný ľudí oslovovať a ten príbeh začať rozprávať po svojom,“ dodal. Nvota sa ujal témy z čias normalizácie napriek tomu, že na komunistický režim môže spomínať v zlom. „Môj otec ako člen strany, ale pôvodom Juhoslovan, bol dva roky zavretý, bitý, moja mama obchádzala všetky väznice s mojím bratom na rukách a nevedela, kde je,“ povedal režisér, ktorý sa narodil až po otcovom návrate z väzenia. „Vyhnali nás z Bratislavy, vôbec sme tu nemohli bývať,“ spomínal.

V Muzike pripomenul Nvota bežný život ľudí počas komunizmu, ale aj vtedajšie špecifiká, ako boli rady na ovocie či previerky hudobných kapiel. Do hlavných postáv vybral hercov, ktorí s komunizmom mali svoje skúsenosti, ale aj mladých, ktorí si veľmi bývalý režim nepamätajú.

„Ja som mal osem rokov, keď padol systém, takže ja si pamätám len tie pozitívne veci. A pamätám si, že som bol iskrička a že všetko bolo také viac organizované,“ povedal Ľuboš Kostelný, ktorý za svoju prvú hlavnú úlohu mladého saxofonistu získal ocenenie Slnko v sieti. Do atmosféry komunizmu sa však vžil aj vďaka atmosfére pri nakrúcaní, kde nechýbalo množstvo dobových rekvizít. Každý deň na pľaci čítal noviny Pravda z roku 1979. Niektoré veci však vôbec nemuseli prerábať, napríklad istý kultúrny dom vyzeral ako pred dávnymi rokmi.

Naopak Marián Geišberg si na časy komunizmu veľmi dobre pamätá. „K tej dobe cítime trochu tak nostalgiu, máme tendenciu sa tváriť, že sme boli všetci disidenti. Ale bolo to naozaj tak, že mnohí sme sa iba opíjali, niektorí boli eštébáci, niektorí boli v strane, niektorí tíško trpeli, ale bola to doba oveľa ešte aj horšia a zložitejšia ako ukazuje film,“ zhodnotil.

Nvota si vo filme dovolil aj malý režisérsky vtip. Obsadil totiž do neho aj nehercov. V úlohe vrátnika sa tak objavil hudobník Ján Lehotský, autor poviedky Muzika Peter Pišťanek si zahral člena komisie, ktorá kapelu hlavných hrdinov preveruje.

debata chyba