V Plzni môžu súťažiť aj Slováci

Filmový festival Finále Plzeň, ktorý od rozdelenia Česko-Slovenska prezentoval to najlepšie z českej kinematografie, sa v nasledujúcom ročníku rozšíri aj o slovenské snímky. Tie sa predtým do súťaže mohli zapojiť, len ak vznikli aj v českej koprodukcii.

19.12.2013 16:37
moj pes killer Foto:
Môj pes Killer slovenskej režisérky Miry Fornay už sošku z Finále Plzeň má. Vznikol totiž v českej koprodukcii.
debata

Oceňovali už aj predtým

„Množstvo filmov, ktoré sme v súťažiach premietali, bolo vyrobené v koprodukcii práve so Slovenskom,“ zdôvodňuje rozhodnutie výkonná riaditeľka podujatia Eva Veruňková. „Došli sme teda k rozhodnutiu, že súťaž obohatená o kinematografiu našich susedov bude zaujímavejšia aj pre zahraničných hostí, ako aj pre laickú verejnosť, ktorej je slovenská kultúra veľmi blízka.“

Festival prebehne v dňoch od 27. apríla až do 3. mája 2014 tradične v plzenskej Mešťanskej besede. Pôjde už o 27. ročník podujatia, v ktorom sa bojuje o hlavnú cenu Zlatého ledňáčka. Súťažiť môžu každoročne filmy hrané, animované aj dokumentárne.

Zaujímavé je, že snímky slovenských tvorcov vyhrali vďaka českej koprodukcii posledné dva ročníky festivalu. Ide konkrétne o Môj pes Killer Miry Fornay, ktorý Zlatého ledňáčka získal minulý rok. Soška poputovala na Slovensko aj o rok skôr, a to vďaka úspechu Domu Zuzany Liovej. V minulosti si zo Slovákov víťazstvo z Plzne pripísal aj Martin Šulík so Slnečným štátom a v čase ČSSR Juraj Jakubisko so svojím filmom Zbehovia a pútnici.

Súťažia aj televízne formáty

Myšlienka zorganizovať súťažnú prehliadku domácej kinematografie vznikla v Plzni v roku 1967. Festival sa tak po rokoch vracia k pôvodnému poslaniu, ktorým bolo podľa štatútu každoročne predstaviť verejnosti najhodnotnejšie filmové diela českej a slovenskej tvorby vytvorené v uplynulom období.

Zahrnutie slovenských tvorcov do súťaže však nie je jedinou novinkou Finále Plzeň. Program festivalu v roku 2014 ďalej obohatí aj úplne nová súťaž českých a slovenských televíznych formátov. Ich vznik podľa organizátorov reaguje na aktuálny dôraz na skvalitňovanie televíznej tvorby a chýbajúcu platformu pre takúto súťaž, a to v celej Európe. Súťažiť sa bude vo dvoch žánrových kategóriách – dramatická tvorba a komediálna tvorba.

Do súťaže o celovečerný film, rovnako ako do súťaže televíznej dramatickej aj komediálnej tvorby je možné prihlásiť sa do 31. januára. Dokumentárne snímky majú uzávierku skôr, už 15. januára. O hlavnej cene vo všetkých troch kategóriách rozhoduje medzinárodná porota.

Súčasťou podujatia bývajú už tradične aj besedy s tvorcami, projekcie filmov zdarma, autorské čítania či koncerty. Organizátori sa rozhodli pokračovať aj v sekcii Zoom, ktorá sa zameriava na kinematografiu v zahraničí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Môj pes Killer #Finále Plzeň #koprodukcia