Berlinale zaostrí aj na lovcov nacistických pokladov

Filmový festival v Berlíne sa síce začne až 6. februára, už teraz však poodhalil časť svojho programu. Uvedie napríklad najnovší film Georgea Clooneyho, novinku francúzskeho 91-ročného filmového nestora Alaina Resnaisa aj nezostrihanú verziu Nymfomanky Larsa von Trier.

26.12.2013 14:00
berlinale grand hotel Foto:
Berlínsky festival otvorí film Wesa Andersona Grandhotel budapešť.
debata

Hviezdami ako Ralph Fiennes, F.¤Murray Abraham, Mathieu Amalric, Adrien Brody a mnohými ďalšími sa hemží novinka Wesa Andersona Grandhotel Budapešť. Príbeh recepčného Gustava¤H. a jeho pomocníka Zera Moustafu, ktorý je zasadený do obdobia medzi dvoma svetovými vojnami, bude otváracou snímkou festivalu.

Miluj, pi a spievaj

V roku 2009 zvíťazila v Berlíne mladá peruánska režisérka Claudia Llosa so svojím filmom Mlieko strachu. Bol to vôbec prvý peruánsky film, ktorý sa premietal v hlavnej súťaži. Teraz sa po štyroch rokoch do Berlína vráti, aby tu predstavila svoju novinku, koprodukčný americko-španielsky film Alloft. V hlavných úlohách sa v ňom predstavia Jennifer Connellyová a Cillian Murphy.

O Zlatého medveďa sa bude v Berlíne uchádzať aj Aimer, boire et chanter (Miluj, pi a spievaj) francúzskeho režiséra Alaina Resnaisa. Preslávili ho filmy ako Vlani v Marienbade či Hirošima, moja láska a hoci má už 91 rokov, do dôchodku sa zatiaľ nechystá. Za posledných desať rokov nakrútil vrátane tejto novinky päticu filmov. Miluj, pi a spievaj vznikal podľa divadelnej hry anglického dramatika Alana Ayckbourna Life of Riley. Jej hrdinom je George Riley, ktorému diagnostikujú smrteľnú chorobu. V hre sa však neobjavuje – je v nej prítomný iba prostredníctvom šiestich ďalších postáv.

George Clooney debutoval ako režisér v roku 2002 snímkou Milujte svojho zabijaka. Premiéru mala na festivale v Berlíne, kde získala cenu pre najlepšieho herca. Odvtedy nakrútil ďalšie tri filmy a štvrtý bude mať premiéru opäť v Berlíne, tentoraz však mimo súťaže. Clooney sa rád inšpiruje skutočnými príbehmi. Jeho debut Milujte svojho zabijaka zobrazuje osudy televízneho šoumena a zároveň agenta CIA Chucka Barrisa, film Dobrú noc a veľa šťastia je zase príbeh sporu novinára Edwarda Murrowa a senátora Josepha McCarthyho.

Podľa skutočných udalostí nakrútil Clooney aj svoj najnovší film Pamiatkari. „Pamiatkari sú menej známou vojenskou jednotkou, ktorá pôsobila počas svetovej vojny. Jej úlohou bolo nájsť, zachrániť a vrátiť európske umelecké poklady, ktoré ulúpili nacisti v nimi obsadených krajinách – od diel Michelangela a Da Vinciho až po van Eycka a Vermeera. Týchto sedem vojakov – pôvodne riaditeľov galérií, kurátorov a historikov umenia – bojuje s časom, aby sa zabránilo zničeniu stáročnej európskej kultúry,“ píše o filme distribútor, ktorý ho do slovenských kín prinesie koncom februára. V hlavných úlohách snímky sa okrem Clooneyho predstavia aj Matt Damon, Bill Murray, Jean Dujardin, John Goodman či Cate Blanchettová.

Spolok samovrahov

Pierce Brosnan, Aaron Paul, Toni Collettová a Imogen Pootsová sa zase stretnú v adaptácii románu Nicka Hornbyho Dlhá cesta dole. Rozpráva príbeh štvorice samovrahov, ktorí sa na Silvestra náhodou stretnú na streche domu, odkiaľ chcú skočiť. Namiesto toho však uzavrú spolu zvláštnu dohodu. Zostanú spolu a nažive minimálne do Valentína. Britskú komediálnu drámu režíroval niekdajší spolupracovník Luca Bessona, francúzsky režisér Pascal Chaumeil, a premietnu ju mimo súťaže.

Očakávaný bude určite aj najnovší film Michela Gondryho. Jeho snímka Je muž, ktorý je vysoký, šťastný? má podtitul animovaná konverzácia s Noamom Chomským. Ide o sériu rozhovorov, ktoré s týmto lingvistom a filozofom Gondry viedol. Hovoriace hlavy však nečakajte, otázky a odpovede totiž budú na plátne ilustrovať ručne kreslené animácie. Svoju novinku príde na festival predstaviť aj taiwanský režisér Tsai Ming-liang. V snímke Cesta na západ, ktorá vznikla v koprodukcii s Francúzskom, sa okrem jeho dvorného herca Lee Kang-shenga objaví aj Denis Lavant.

Návštevníci Berlinale sa môžu tešiť aj na režisérsky zostrih prvej časti Nymfomanky režiséra Larsa von Trier. Organizátori festivalu ju opisujú ako divoký a poetický príbeh cesty jednej ženy od jej narodenia až po päťdesiatku, tak ako ho vyrozprávala ona – nymfomanka. V hlavnej úlohe sa predstaví Charlotte Gainsbourgová a spolu s ňou vo filme účinkujú Shia LaBeouf, Willem Dafoe či Jamie Bell. „Estetika, ktorú Lars von Trier vytvoril v Nymfomanke, je pôsobivá a radikálna,“ komentoval snímku riaditeľ festivalu Dieter Kosslick. Svetovú premiéru má tento film 25. decembra, do slovenských kín príde 9.¤januára v 122-minútovej verzii. Diváci na Berlinale uvidia verziu dlhú 150 minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #George Clooney #Nymfomanka #Berlinale #Lars von Trier