Televízne Vianoce nesklamali ani zvlášť neohúrili

Vianočný televízny program ponúkol tento rok okrem preverených rozprávok, komédií a romantických filmov, ktoré si diváci s Vianocami spájajú už roky, aj niekoľko atraktívnych premiér. Ani tentoraz sa síce diváci na Štedrý večer nedočkali pôvodnej celovečernej rozprávky z domácej dielne, premiéru však mal nový slovenský animovaný seriál Mimi a Líza.

27.12.2013 12:00
Mimi a Líza Foto:
Záber z nového slovenského seriálu Mimi a Líza.
debata

Ďalšie časti neskôr

Prvá časť novinky z dielne Kataríny Kerekesovej a jej tvorivého tímu mala premiéru v pondelok a nasledujúcich šesť dielov uvádza Jednotka aj Dvojka RTVS v rovnakom večernom čase postupne až do nedele. Ďalšie časti – celkovo by ich malo byť 13, by sa k divákom mohli dostať v roku 2015. Malá Mimi sa jedného dňa spolu s ockom nasťahuje do nového domu, kde si nájde kamarátku Lízu. Hoci je Mimi nevidiaca, svet jej fantázie je rovnako bohatý a farebný ako svet Lízy. Scenáristky Kerekesová a Katarína Moláková vytvorili atraktívny a hravý rozprávkový svet, v ktorom nič nie je nemožné, rovnako ako vo svete detskej predstavivosti. Ožívajú v ňom hračky aj rastliny či zvieratká ušité z textilu.

Originálny vesmír Mimi a Lízy výtvarne stvárnil spolu s Kerekesovou animátor Boris Šima a večerníčkový formát rozprávky dotvárajú opakujúce sa hravé hudobné motívy skladateľa Marka Piačeka.

Každá z častí vydareného seriálu sa končí tak, že Mimi svojmu ockovi a Líza svojej mame pred spaním rozprávajú, čo spolu s kamarátkou cez deň zažili. Dúfajme len, že ich rodičia sa na záver seriálu nezblížia. Potom by mohli dopadnúť rovnako ako pán Žubajík so svojou susedou v aktuálnom prváckom Šlabikári…

Výpravná Biblia v skratke

Ďalšou atraktívnou novinkou v programe Jednotky bol americko-britský miniseriál Biblia. V piatich 90-minútových častiach sa snažil vyrozprávať biblické príbehy od stvorenia sveta až po Ježišovo zmŕtvychvstanie a ďalšie kroky jeho nasledovníkov. Seriál sa pôvodne vysielal ako 10-dielny a Ježišovi sa venuje rovná polovica častí, čo viedlo k určitej skratkovitosti či heslovitosti zobrazenia niektorých, napríklad starozákonných príbehov. Tvorcovia sa Bibliu snažili spracovať tak, aby zaujala aj mladších divákov, hoci sa nevyhli určitému pátosu. Akčné scény a výprava však boli naozaj veľkolepé.

Biblia bola určite atraktívnou súčasťou vianočného programu. V Amerike aj v Británii mala premiéru iba tento rok a videlo ju už viac ako 100 miliónov divákov. Do nového roku treba RTVS zaželať, aby sa inšpirovala napríklad Českou televíziou a priniesla viacero aktuálnych a atraktívnych seriálov nielen na biblickú tému aj počas roka.

K premiéram na RTVS patrilo aj uvedenie dvojdielneho dokumentu BBC, v ktorom sa po stopách svätého Pavla vydal britský herec David Suchet. Išlo o zaujímavý pohľad na svätého Pavla, jeho život, ale aj históriu a súčasnosť miest, ktoré sú s jeho životom spojené.

Päťdesiate výročie fungovania Radošinského naivného divadla pripomenul premiérový dokument Kronika komika. V réžii syna Stanislava Štepku Juraja. Okrem archívnych ukážok z inscenácií a filmov divadla ponúkol aj výpovede pamätníkov ako Milana Lasicu, Jiřího Suchého, Dariny Abrahámovej a viacerých ďalších. Zhrnúť 50 rokov fungovania divadla do niečo vyše hodinového dokumentu nie je jednoduchá úloha. Kronika komika však bola príjemným obzretím sa za týmto polstoročným slovenským fenoménom.

Dobrým ťahom bolo zaradenie dvoch častí seriálu Arabela na každé ráno na Jednotke. Nevysiela sa až tak často ako ostatné klasiky a zimné prázdniny sú ideálnym obdobím, aby sa s touto výnimočnou rozprávkou zoznámili aj nové generácie divákov.

Tri oriešky aj Perinbaba

Televízia Markíza stavila počas Vianoc najmä na osvedčené tituly z česko-slovenskej produkcie. Na Štedrý večer lákala na Perinbabu, Tri oriešky pre Popolušku aj českú komédiu s Kamilou Magálovou v jednej z hlavných úloh Líbáš jako Bůh, ktorú režírovala Marie Poledňáková. Jej kultovú komédiu S tebou ma baví svet uviedla Markíza deň predtým.

Prvý a Druhý sviatok vianočný na Markíze tiež patrili „starým dobrým známym“, keď televízia uviedla okrem ďalších česko-slovenských rozprávok či pokračovania Dívky na koštěti aj komédie zo série Pozri, kto to hovorí, dobrodružstvá Asterixa a Obelixa či Mrázika. Divákom však ponúkla aj premiéry. Medzi nimi jednu z dvojice Snehulienok, ktoré vznikli vlani v Hollywoode, v hlavných úlohách s Juliou Robertsovou a Lily Collinsovou. Pútavé na nej boli predovšetkým kostýmy, výprava a pobavilo aj bollywoodske finále. V rovnaký deň uviedla Markíza aj „twilightovú“ verziu Červenej čiapočky.

Televízia Joj ponúkala počas sviatočných večerov vianočné časti nekonečného Paneláka. Deti aj dospelých potešili vtipní hrdinovia animovanej série Doba ľadová či komediálnej série Sám doma. Joj uviedla aj viaceré romantické a vianočné komédie. Tak ako aj ďalšie televízie. Poznáte to – Santa Claus má problémy a škriatkovia mu musia pomôcť; osamelý rodič s dieťaťom je pred Vianocami v ťažkej situácii, zrazu sa však stane zázrak; partneri si naplánujú netradičné Vianoce a rodinní príslušníci v poslednej chvíli narušia ich plány; prípadne tieto a podobné ingrediencie namiešané v rôznych pomeroch a do rôznej miery vtipné.

Chýbajú pôvodné rozprávky

To, čo na slovenských televíznych obrazovkách chýbalo, boli pôvodné rozprávky. Zatiaľ čo Česká televízia vypĺňala svoj sviatočný program na ČT1 aj mnohými domácimi rozprávkami z posledných rokov, RTVS okrem niekoľkých výnimiek a starších rozprávok siahala najmä po nemeckej televíznej „sérii“ Rozprávky bratov Grimmovcov. Boli však skôr menej vydarené (ťažko napríklad povedať, načo vlkovi v Červenej čiapočke zašijú do brucha ťažké kamene, keď ten potom iba vyjde na dvor a tam sa znenazdajky zvalí mŕtvy). Niektoré z týchto rozprávok spracovaním občas pripomínali nepodarené televízne romantické výlevy z dielne Ingy Lindströmovej.

Česká televízia uviedla na Štedrý večer aj Prvý sviatok vianočný premiéry domácich rozprávok. Prvú z nich, Duch nad zlato, videlo podľa českých médií asi 2,2 milióna divákov. Konkurenčné Tri oriešky pre Popolušku sledovalo o 600-tisíc ľudí menej.

Tri oriešky pre Popolušku, Mrázik a ďalšie klasiky k Vianociam jednoducho patria. Aj vďaka týmto a mnohým ďalším klasikám televízne Vianoce nesklamali. Príjemne prekvapila novinka Mimi a Líza, ďalšie vianočné premiéry však neohúrili. A koncesionári RTVS by si aspoň raz za rok určite zaslúžili peknú pôvodnú celovečernú rozprávku. Čo neznamená, že to nie je výzva aj pre komerčné televízie. Naopak.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Vianoce #rozprávka #televízny program #večerníček