Pred kamerou ožíva utrpenie čilských baníkov

Keď pred tromi rokmi po 69 dňoch v temnote zborenej šachty zasvietilo slnko do očí tridsiatim trom čilským baníkom, mnohým sa iste tislo na jazyk slovo "zázrak". Príbehy o hrdinoch "od susedov", ktorým sa podarilo prežiť nemožné, sa tešia u návštevníkov kín veľkej obľube, a tak nečudo, že sa aj tohto hrôzostrašného dobrodružstva s prekvapujúco dobrým koncom čoskoro ujali filmári. Snímka s názvom The 33 sa práve začala nakrúcať, zahrá si v nej aj španielsky herec Antonio Banderas či jeho francúzska kolegyňa Juliette Binoche.

30.12.2013 05:00
Antonio Banderas Foto:
Hlavnú rolu vo filme o zázračnom zachránení zavalených baníkov v Čile si zahrá Antonio Banderas.
debata

Nešťastie, ktoré v roku 2010 takmer zaživa pochovalo skupinu baníkov, sa odohralo uprostred púšte Atacama 800 kilometrov od Santiaga, hlavného mesta Čile. Viac ako 200-členný medzinárodný filmový štáb sa pokúša hojne medializovanú udalosť zrekonštruovať o tritisíc kilometrov severnejšie, v soľnej bani neďaleko kolumbijskej Bogoty. Dusivá horúčava a klaustrofobická atmosféra je vraj v oboch lokáciách veľmi podobná, a tak nepohodu či stres herci pred kamerami ani nemusia veľmi predstierať. Výsledný film by napokon mal podľa vyjadrení mexickej režisérky Patricie Riggen pôsobiť čo najrealistickejšie.

Viac ako o fyzickom utrpení zasypaných mužov pri tom bude vypovedať o tom, aké náročné boli týždne strávené v tme, horúčave a neistote na ich psychiku – hoci práve verné stvárnenie telesných následkov, ako je drastické chudnutie, je pri nakrúcaní najtvrdším orieškom. Mladá filmárka si však na jeho rozlúsknutie našla schopný herecký ansámbel. Úlohu Maria Sepulvedu, charizmatického vodcu zavalených baníkov, v snímke stvárni 53-ročný Antonio Banderas. Hlavnú ženskú úlohu, v ktorej sa mala pôvodne objaviť herečka a speváčka portorikánskeho pôvodu Jennifer Lopez, napokon získala Juliette Binoche. Na zozname hereckých predstaviteľov snímky The 33 sú aj Martin Sheen či James Brolin.

Hoci film možno vnímať ako oslavu sily uväznených mužov, oni sami jeho vznik nevnímajú až tak ružovo. Časť baníkov sa dodnes doťahovuje s filmármi pre honoráre, o ktoré ich vraj šikovne neprehľadnými zmluvami obrali. Jedným z nich je aj „skutočný“ Mario Sepulveda, ktorý sa až do vyriešenia sporu odmieta stretnúť so svojim filmovým predstaviteľom Banderasom a dať mu tak možnosť zžiť sa čo najlepšie so svojou rolou.

S podporou baníkov, alebo bez nej, film The 33 už zrejme nič nezastaví. Do kín by mal prísť v priebehu roka 2014.

Zázračne zachránení vo filme

Prežiť (1993)
V roku 1972 sa v Andách zrútilo lietadlo s uruguajským rugbyovým mužstvom. Nehodu mnohí prežili, následný boj o život však už len tí, ktorí sa uchýlili ku kanibalizmu. Snímka s Ethanom Hawkom sleduje odvážnu dvojicu, ktorá sa vydala naprieč skalnatým hrebeňom pre pomoc.

127 hodín (2010)
Mladý skalolezec Aron Ralston strávil v roku 2003 dlhých 127 hodín v odľahlej doline s rukou privalenou obrovským balvanom. Jeho jedinou šancou na záchranu bolo zbaviť sa uväznenej pravačky, a tak aj nakoniec urobil. Jeho príbeh zvečnili režisér Danny Boyle a herec James Franco, film získal 6 oscarových nominácii.

Kým nás smrť nerozdelí (2012)
Skutočný príbeh britskej rodiny, ktorú rozdelila obria tsunami počas vysnívanej dovolenky v Thajsku. Manželom aj dvom synom sa podarilo zachrániť a znovu spojiť. Snímka s Naomi Watts a Ewanom McGregorom získala jednu nomináciu na Oscara.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nový film #Čile #kolumbia #Juliette Binoche #Antonio Banderas