Ako vzniká televízny Silvester?

Bol len začiatok decembra, ale sála plná divákov odpočítavala posledné sekundy do Nového roku. "Ešte raz, musíme to zopakovať, musí vás byť počuť viac!“ ozvalo sa z megafónu na pražskom Výstavisku. Niektorí členovia komparzu sa však namiesto poslúchnutia rozkazu radšej zvedavo otáčali smerom k zákulisiu. Na svoje vystúpenie sa tam pripravoval Karel Gott.

30.12.2013 11:57
30-hore silvestergott Foto:
Karel Gott je opäť jednou z hlavných hviezd programu Kúzelný Silvester 2013, ktorý odvysiela v utorok večer slovenská Jednotka aj ČT1.
debata (1)

Zábavná história

Píše sa rok 1958 a na spevácku súťaž nových talentov prichádza neznámy spevák. Porotu, ktorú stvárňuje Peter Marcin a Martin Dejdar, však svojou verziou skladby Only You neočarí, z mladíka si robia žarty a publikum sa smeje úprimne a bez nasmerovania hlasu v megafóne. Imitátor Petr Jablonský napodobňuje začiatočníka "božského Káju“ hodnoverne. O to zábavnejšie vyznieva, keď sa spoločne s ním na pódiu objaví aj skutočný spevák, ktorý sa nehanbí zavtipkovať na svoj účet.

Karel Gott je opäť jednou z hlavných hviezd programu Kúzelný Silvester 2013, ktorý odvysiela v utorok večer slovenská Jednotka aj ČT1. RTVS pripravuje Silvester estrádneho typu po troch rokoch, s Českou televíziou na ňom naposledy spolupracovali v roku 2009. Okrem scénok, ktoré vtipne znázorňujú niekoľko okamihov z nedávnej histórie dostávajú priestor tradične aj známi speváci. Slovensko na verejnoprávnej televízii zastúpia napríklad Miro Žbirka, Elán, Richard Müller, No Name alebo Celeste Buckingham.

Klasika overená rokmi

"Silvestrovská klasika je veľmi vďačná,“ myslí si Peter Marcin, jeden z moderátorskej dvojice. "Dnes je doba iná, ľudia už nesedia na Silvestra doma pri televízoroch ako to bolo voľakedy. Pekné pesničky a dobré scénky sú však už časom overené.“

Marcin sa po prvýkrát s Martinom Dejdarom stretol len dva týždne pred nakrúcaním. Napriek tomu pôsobia ako zohratá dvojica, a to aj mimo kamery. Pred šatňami, ktoré majú len na skok od pódia, si spoločne prezerajú scenár a dolaďujú detaily. Režisér Peter Nuňéz sedí s ďalšími ľuďmi zo štábu pri obrazovkách a s odstupom sleduje jednotlivé vystúpenia a reakcie komparzu v improvizovanom publiku. Ďalej sa tím rozhoduje, či je potrebné niečo zopakovať viackrát, alebo sa žiadaná nálada či aplauz dostavili v správnom čase.

V zákulisí sa pohybuje množstvo technikov alebo ľudí z produkcie a cestu si tam pomedzi káble a rekvizity razia aj hudobníci alebo speváci. Tí sa však zväčša v zákulisí zastavia len chvíľu pred vlastným vystúpením. Mien, ktoré sa počas večera objavia viackrát, je totiž len pár. Okrem imitátora Jablonského je to napríklad kúzelník a iluzionista Robert Fox. Na záver programu pripravuje Fox pre divákov veľké prekvapenie. Či je však pri podobných programoch napriek novým technickým možnostiam ešte čím ohúriť, je otázne. Česko-Slovenský Silvester na RTVS neporuší tradíciu kombinovania zábavy a hudby, ktorá sa osvedčila po mnohé roky. Snahou tvorcov zábavného programu bolo primárne zachovať kvalitu a pobaviť.

V znamení silvestrovských špeciálov

Verejnoprávna televízia pod hlavičkou RTVS je tento rok na Slovensku jediná, ktorá pre svojich divákov pripravila pôvodný premiérový silvestrovský galaprogram. Okrem spoločného česko-slovenského Silvestra 2013, ktorý na Jednotke odštartuje krátko pred desiatou, vyrobila aj silvestrovský špeciál zábavnej relácie Nikto nie je dokonalý a tiež 70-minútovú Silvestrovskú polnoc v archíve, ktorú uvedie v poslednom večernom slote Dvojka. Jednotka na Silvestra cez deň svojich divákov pobaví aj dvoma epizódami tradičnej komickej minisérie Slovácko sa nesúdi či talianskou rozprávkou zo série Princezná Fantaghiro: Jaskyňa Zlatej ruže. Po skončení hlavného nočného galaprogramu ešte potiahne slávnostnú atmosféru v duchu nestarnúcich hitov relácie Repete, nasledovať budú Drišľakoviny a po druhej hodine nadránom aj Senzi Senzus.

Ťažisko originálnej tvorby ostatných kanálov sa tento rok celkom presunulo do kulís seriálových produkcií, estrádnu šou, ktorá v minulosti k poslednej noci v roku neodmysliteľne patrila, suplujú prinajlepšom rôznorodé zostrihové relácie.

Jojka tentoraz svojim divákom na záver roka namiesto darčeka v podobe vlastnej slávnostnej šou podaruje radšej hotovosť. V súťaži Nový štart, ktorú vysiela každý večer po 20. hodine, rozdáva spolu 12– tisíc eur a rozdávať bude aj na Silvestra. Vrcholom večera bude na tomto kanáli už tradične silvestrovská edícia nekonečného seriálu Panelák s mnohé prezrádzajúcim podtitulom Ohňostroj. Panelák ovládne program aj na sesterskej Joj Plus, ktorá postupne odvysiela všetky jeho silvestrovské epizódy od roku 2009. Nádych galaprogramu na Jojke bude opäť mať aspoň zostrihová koláž talentovej šou Česko Slovensko má talent – Silvester 2013, spoločný projekt s českou televíziou Prima. Po polnoci ovládnu program Jojky hudobné klipy z najmladšieho súrodenca skupiny Joj, televízie Senzi, pod názvom Senzi Nový rok 2014.

Aj Markíza tento rok ulahodí najmä vkusu fanúšikov svojej pôvodnej seriálovej tvorby. Od 20.30 bude vysielať silvestrovský špeciál sitkomu Susedia, desať minút pred polnocou spustí premiérové silvestrovské Búrlivé víno, na ktoré divákov televízia láka aj prísľubom „veľkého prekvapenia“, ktorým bude pravdepodobne rozšírenie tradičného hereckého obsadenia seriálu o niekoľko ďalších hosťujúcich protagonistov so známymi tvárami. Medzeru medzi Susedmi a Búrlivým vínom vyplnia zostrihové programy To najlepšie z Uragánu a Silvester s Markízou. Po polnoci zábavu prevezme český spevák a skladateľ Michal David, s hudbou Markíza vyprevadí divákov na lôžka aj po skončení Davidovho koncertu v Lucerne, a to pod názvom Najväčšie hity.

Sesterská televízia Markízy TV Doma naservíruje o 19. hodine kulinársky špeciál Zita na tanieri a po ňom takmer dvojhodinový záznam koncertu českého speváka Karla Gotta. K maratónu zostrihových relácií, ktoré ovládnu prakticky všetky slovenské televízie, sa Doma pridá pred pol treťou nadránom prehliadkou silvestrovských estrád Horúčka silvestrovskej no­ci.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Karel Gott #Silvester #Peter Marcin