Peter Nuňéz: Legendárne Silvestre s Menšíkom sa už nezopakujú

Časy, keď silvestrovský program sledovali v televízii takmer všetci, sú už nenávratne preč. Napriek tomu sa však režisér Kúzelného Silvestra 2013 Peter Nuňéz snaží, aby sa diváci najmä zabavil a skončili rok s dobrou náladou.

31.12.2013 12:00
Peter Núňez Foto:
Peter Nuňéz
debata (14)

Ako by podľa vás mal vyzerať dobrý silvestrovský program?

Hovorí sa, že "koniec dobrý – všetko dobré“ a moja predstava Silvestra je taká, aby si ľudia zapamätali, že napriek všetkým trápeniam a problémom, ktoré za rok prežili, sa všetko skončilo dobre. Aby sa zabavili a odreagovali. To je cieľom takéhoto typu programu.

Je možné prichystať program, ktorý by konkuroval slávnym Silvestrom zo 70. rokov?

Režisér Roháč, ktorý tieto legendárne programy robil, bol veľký pán režisér a hovoriť o tom, že ho prebijem si nedovolím. Mal k dispozícii ľudí formátu ako bol Vladimír Menšík a tie Silvestre sa zapísali do dejín. Obsahovali excelentné scénky, ktoré sa dajú pozerať donekonečna. Na druhej strane viem, že tohtoroční moderátori sú dobrí a dobrých je aj množstvo ďalších vecí, nemôžeme však zabudnúť na fakt, že aj časy sa odvtedy zmenili.

Ako?

V tých časoch mali na Silvestra v republike ľudia väčšinou len jedinú možnosť, a to sledovať jednu televíziu, čím sa zvyšovalo aj čaro silvestrovského programu. Z hľadiska diváckej pozornosti to bolo výborné, všetci o tom rozprávali a bola to "téma dňa“. Dnes je v Česku a na Slovensku 50 televíznych staníc, ktoré bojujú o priazeň diváka a tiež je nepomerne viac možností ako stráviť Silvester. Obávam sa, že taká situácia, aká bola vtedy, už reálne nenastane, a to bez ohľadu na kvality programov. Ak sa aj niečo zábavné v televízii udeje, už sa o tom nebude rozprávať 14 miliónov z 15 miliónov ľudí.

Ako vnímate slovenskú a českú spoluprácu?

Je to systém, ktorý je veľmi prínosný. Aj keď je pravda, že v tejto fáze je trh so spoločnými českými a slovenskými projektmi presýtený. Je to užitočné najmä z účtovného hľadiska, keď si v takýchto prípadoch náklady rozdelia dve televízie, čo vychádza vždy lepšie, ako by to isté mala platiť len jedna z nich. Druhý faktor však je to, že sa slávilo 60 rokov televízie v dvoch štátoch, ktoré sa medzičasom rozdelili. Je to prirodzené a slušné, že si to obe pripomenú spoločne. Posledná vec je, že táto platforma dáva veľký zmysel aj z hľadiska nedávnej histórie a dúfam, že sa nastaví tak, aby to cítili aj tvorcovia aj diváci.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Silvester #Kúzelný Silvester