Rok 2013 v kinách patril superhrdinom a pokračovaniam

V už takmer uplynulom roku nebola v kinách núdza o dobré filmy. Ešte viac ako tých dobrých hádam bolo tých poriadne drahých. Podľa BBC tento rok Hollywood dokonca vyprodukoval historicky najvyšší počet filmov s výrobnou cenou vyššou ako 100 miliónov dolárov (zhruba 72,4 mil. eur). Ktorý z nich bol z hľadiska návratnosti tejto investície najúspešnejší? Rebríčkom jednoznačne kraľuje tretí Iron Man, ktorý štúdiám Walt Disney po celom svete zarobil 1,2 miliardy dolárov (869 mil. eur).

01.01.2014 12:00
Iron Man 3 Foto:
Najviac svojim tvorcom v roku 2013 zarobil film Iron Man 3.
debata (1)

Všade samý Downey Jr.

Tak ako vlani aj v roku 2013 v kinách vládli superhrdinovia. Žezlo najúspešnejšej snímky roka prevzal Iron Man 3 od filmu Avengers, v oboch hviezdil v rovnakej úlohe Robert Downey Jr., hoci tohtoročný Iron Man bol pri porovnaní s vlaňajším zárobkom Avengers predsa len o zhruba 300-miliónov dolárov slabší. I tak tento komiksový trhák, ktorého nakrútenie stálo 200 miliónov dolárov, dokázal túto sumu hneď šesťkrát zúročiť.

Zaujímavosťou je skutočnosť, že sa na prvých troch priečkach najvýnosnejších titulov tohto roka umiestnili bez výnimky pokračovania už dávnejšie zabehnutých titulov. Po treťom Iron Manovi bodovala na druhej priečke s bezmála miliardovým zárobkom animovaná komédia Ja, zloduch 2, tretie miesto obsadilo už šieste pokračovanie akčnej zábavy pre mladšie ročníky Rýchlo a zbesilo. Do prvej desiatky sa prebojovali napríklad aj druhé Hry o život: Skúška ohňom, ale aj kritikou vychválené sci-fi Gravitácia či veľkovýpravný Superman pod titulom Muž z ocele.

Slováci chodia do kina najmä s deťmi

Hoci tabuľka najúspešnejších filmov tohto roka nič také nenaznačuje, v kinách predsa len padali aj nejaké tie rekordy. V USA sa napríklad leto 2013 zapísalo ako najúspešnejšie v histórii z hľadiska výšky tržieb. Od prvého májového víkendu do začiatku septembra sa na sedadlá usadilo 583-miliónov amerických divákov a minuli tak na vstupenky rekordných 4,76 miliardy dolárov (3,45 miliardy eur). Obzvlášť úspešný bol potom mesiac júl, ktorý sa stal obľúbeným mesiacom pre návštevu kina aj pre slovenských divákov. Tí v uplynulom roku opäť kino využívali najčastejšie ako voľnočasovú aktivitu pre svoje ratolesti. Po minuloročnom triumfe animáku Doba ľadová¤4 sa tento rok najnavštevovanejším filmom na Slovensku stali Šmolkovia¤2, ktorých videlo takmer 140-tisíc Slovákov, čím im zarobili takmer 730-tisíc eur.

Vodu sa podarilo na Slovensku zamútiť aj druhému pokračovaniu fantasy trilógie Hobit s podtitulom Smaugova pustatina. V polovici decembra stanovilo tohtoročný rekord v návštevnosti počas otváracieho víkendu, keď si ho prišlo pozrieť 46 580 slovenských divákov. Spolu ho aj napriek len nedávnej premiére videlo už 115-tisíc divákov a so zárobkom 694,8 tisíca eur je na druhej priečke v návštevnosti na Slovensku. Aj tretie miesto patrí animovanému filmu – Ja, zloduch 2 zarobil od slovenských divákov takmer 597-tisíc eur. K prekvapeniam roka na slovenskom trhu určite patrí česká komédia Babovřesky, s viac ako 515-tisícovým zárobkom obsadila pomyselné piate miesto, a chváliť sa čím majú aj tvorcovia najúspešnejšieho slovenského filmu posledných rokov – triler Kandidát videlo viac ako 80-tisíc divákov a zarobil vyše 400-tisíc eur, čím by sa v oficiálnej tabuľke zaradil zhruba na 12.¤miesto.

Boli aj neúspechy

Matematika väčšinou nepustí. Kto viac investuje, ten viac zarobí a že sa v ostatných mesiacoch veľké americké štúdiá skutočne vo výške investícií do snímok statočne predháňali! Pôsobivý počet 26 filmov s rokom výroby 2013 sa dokonca môže pochváliť výrobnou cenou vyššou ako 100 miliónov dolárov, akoby sa štúdiá svorne zhodli, že vyrobiť dva – tri supertrháky sa oplatí viac ako desať lacnejších snímok. Nie každý drahý film bol však v roku 2013 zásahom do čierneho. Čierny Peter vyšiel napríklad aj na Osamelého jazdca s Johnnym Deppom v hlavnej úlohe. Ambiciózna snímka režiséra Gora Verbinského dokázala len s odretými ušami svojim tvorcom vrátiť štvrť milióna dolárov, ktoré doň investovali.

Štedré investície môžu veľkým štúdiám priniesť veľký úspech, ale aj absolútny prepad, ktorý môže viesť až k bankrotu. V roku 1980 tak napríklad neúspešný western Nebeská brána úspešne pochoval spoločnosť United Artists. V poslednom čase s finančnými problémami zápasili najmä štúdiá MGM, kríza sa však zatiaľ zdá zažehnaná.

Najúspešnejšie filmy roka 2013 a ich zárobky

1. Iron Man 3 – 869 mil. eur
2. Ja, zloduch 2 – 666, 7 mil. eur
3. Rýchlo a zbesilo 6 – 572,4 mil. eur
4. Príšerky: Univerzita – 539,8 mil. eur
5. Hry o život: Skúška ohňom – 529,6 mil. eur
6. Muž z ocele – 481 mil. eur
7. Gravitácia – 465,8 mil. eur
8. Thor: Temný svet – 450 mil. eur
9. Krúdovci – 425,9 mil. eur
10. Svetová vojna Z – 391,7 mil. eur

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Walt Disney #kandidát #Gravitácia #Babovřesky #Hobit: Smaugova pustatina #rok 2013 #Iron man 3