Porotu na MFF v Cannes povedie Jane Campion

Novozélandská režisérka, scenáristka a producentka Jane Campion bude predsedať porote na 67. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Cannes, ktorý sa uskutoční od 14. do 25. mája.

08.01.2014 09:00
Jane Campion Foto:
Filmárka Jane Campion si na 66. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Cannes prevzala cenu Carrosse d'Or za celoživotné dielo.
debata

„Odkedy som Cannes v roku 1986 navštívila so svojimi krátkymi filmami, mala som príležitosť vidieť ho z mnohých stránok a môj obdiv voči tejto Kráľovnej festivalov len narastal. Organizátori filmového festivalu v Cannes dokážu spojiť a oslavovať kúzlo filmového priemyslu, hviezdy, párty, pláže i biznis, zatiaľ čo si starostlivo uchovávajú vážnosť festivalu z pohľadu umenia a výnimočnosti nového svetového kina,“ vyjadrila sa budúca predsedníčka hlavnej festivalovej poroty, ktorá na 66. ročníku podujatia predsedala porote v súťaži krátkometrážnych snímok.

Päťdesiatdeväťročná rodáčka z Wellingtonu v Cannes triumfovala už so svojím režisérskym debutom, krátkou snímkou An Exercise in Discipline – Peel (1982). Je zároveň jedinou ženou, ktorá získala prestížnu Zlatú palmu. Podarilo sa jej to v roku 1993 s romantickou drámou Piano. Za réžiu a scenár tohto filmu bola nominovaná tiež na Oscara, pričom cenu za scenár aj získala. Medzi jej ďalšie snímky patria napríklad Sweetie (1989), Portrét dámy (1996), Ako dym (1999), Smrtiaca vášeň (2003) alebo Bright Star (2009). Najnovšie zaujala miniseriálom Top of the Lake (2013), na ktorom spolupracovala ako režisérka i scenáristka. Dramatická krimi séria, ktorá sa odohráva na Novom Zélande, si vyslúžila dve nominácie na Zlatý glóbus a premenila jednu z ôsmich nominácií na Primetime Emmy. .

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Cannes #porota #Jane Campion