Jánošík bude svetový film, tvrdí Jabłoński

Poľský producent a režisér Dariusz Jabłoński pracuje na dokončení filmu Pravdivá história o Jurajovi Jánošíkovi a Tomášovi Uhorčíkovi. Pred šiestimi rokmi ho začala nakrúcať svetoznáma režisérka Agnieszka Hollandová s dcérou Kasiou Adamikovou, ale pre nedostatok peňazí práce prerušili.

25.05.2008 07:50
Dariusz Jabłoński Foto:
Poľský režisér Dariusz Jabłoński sa odhodlal produkovať nedokončený Pravdivý príbeh o Jurajovi Jánošíkovi.
debata

Pritom na film dostal slovenský producent Rudolf Biermann od štátu 65 miliónov korún. Podľa špeciálnej zmluvy je teraz už producentom filmu Jabłoński. Zháňa peniaze a v júli chce spustiť nakrúcanie.

Prečo ste sa rozhodli dokončiť film o Jánošíkovi, ktorý sa stal na Slovensku problémom?
Film zastavený v polovici nakrúcania je vždy problém. A dráma, najmä pre tvorcov. Dokončiť ho chcem kvôli Agnieszke Hollandovej, ktorá sa na mňa obrátila s prosbou o pomoc. Dúfa, že som spolu so svojím produkčným tímom jednou z mála firiem v Európe, schopnou túto výzvu zvládnuť. Poznám všetky problémy spojené s týmto filmom. Sú väčšie ako pri produkcii veľkého filmu úplne od začiatku. Ale kvalita materiálu, ktorý bol zatiaľ nakrútený, ma presvedčila, že sa oplatí bojovať, aby Jánošíka diváci videli. Využili sme naše osemnásťročné produkčné skúsenosti a dnes vieme, ako film dokončiť.

Takže vám sa to podarí?
To záleží na mnohých veciach. Najmä na tom, či všetci ľudia, ktorí na ňom pracovali, chcú „dobojovať“ film spolu s nami. Chceme predsa ich prácu ukázať svetu. Od toho tiež závisí, či 65 miliónov, ktoré naň dala Slovenská republika, bude použitých zmysluplne alebo vyhodených von oknom. O tom sa teraz rozhoduje.

Koľko miliónov ešte potrebujete na dokončenie filmu?
Ak chceme zachovať vysokú úroveň nakrúteného materiálu, tak asi 12,5 milióna zlotých (približne 114 miliónov korún, pozn. red.). Je to menej ako to, čo sa zatiaľ minulo na necelých 40 percent filmu. Doteraz máme potvrdených 75 percent rozpočtu, najmä z poľských zdrojov.

A koľko chcete zo Slovenska, špeciálne od ministerstva kultúry?
Zháňam ešte asi 3 milióny zlotých (približne 27 miliónov korún, pozn. red.). V Poľsku ich už nenájdem, lebo som urobil, čo sa dalo. Je prirodzené, že na film podľa slovenského scenára Evy Borušovičovej, o slovenskom hrdinovi, na ktorom sa podieľajú najmä slovenskí tvorcovia, zháňam teraz zdroje na Slovensku.

Súhlasil už niekto zo Slovenska, že sa bude podieľať na koprodukovaní filmu?
Dnes som jediným producentom filmu. Nesiem plnú zodpovednosť k partnerom, ktorých získavame na spoluprácu. A tak to aj zostane. Snažíme sa hovoriť s každým, kto môže pomôcť dokončiť ten film.

Hovorili ste už aj so slovenským ministrom kultúry? Prisľúbil vám peniaze?
Priebežne informujeme slovenské ministerstvo kultúry o aktuálnej situácii. Tým skôr, že ministerstvo pomohlo pri produkcii môjho filmu Jahodové víno. Chápem, že aj pre ministra Maďariča je to zložité vzhľadom na minulosť projektu Jánošík. Tvrdím len to, že by bolo dobre, keby doterajšia námaha filmárov a to množstvo slovenských peňazí vložených do filmu nevyšlo nazmar. Ubezpečujem všetkých, že tento film bude dielom na najvyššej svetovej úrovni.

Kedy plánujete nakrúcať?
Nakrúcanie sa má začať koncom júla a má trvať do konca septembra. Je to jediný možný termín, keď vezmeme do úvahy, koľko osôb si musí zosúladiť program.

Kto bude režírovať dokončenie Jánošíka? Hollandová, vy alebo niekto iný?
Samozrejme, že Agnieszka Hollandová a Kasia Adamiková. Nielen režisérky ostávajú tie isté – snažíme sa predsa dokončiť film, na ktorom pracovalo množstvo tvorcov. Niektorí s nami budú spolupracovať, iní sa rozhodli nám len radiť.

Akú časť z filmu ešte potrebujete dokončiť?
Musíme nakrútiť viac ako 60 percent filmu. A urobiť celú postprodukciu.

Ako vyriešite problém s pôvodnými kostýmami, dekoráciami, lokáciami, maskami?
Od predchádzajúceho producenta Biermanna máme už väčšinu kostýmov. Otázka lokácií je jednoduchšia. Nakrúcať budeme časti scenára, ktoré sa odohrávajú v iných prostrediach, ako tie pred šiestimi rokmi. Aj pri maskách máme šťastie, ich autorka Anna Hroššová síce nebude môcť byť na pľaci, ale sľúbila nám pomoc.

Kde chcete nakrúcať zostávajúcu časť Jánošíka?
V Tatrách, kde inde.

Niektorí herci sa rokmi zmenili…
Druhá časť filmu sa odohráva v inom ročnom období a po niekoľkých mesiacoch má každý človek právo vyzerať trochu inak. Okrem toho sú to výborní herci a tých pár rokov bez problémov „zahrajú“. Zvyšok je záležitosť filmových trikov.

Požiadate o spoluprácu aj nových poľských hercov a členov štábu?
Tam, kde to má zmysel, budú na filme pracovať aj noví ľudia. Zapojíme známych poľských hercov do úloh, ktoré sa iba začnú realizovať. Nie je ich veľa. Keďže veľká časť peňazí pochádza z Poľska, je pochopiteľné, že v slovenskom filme budú aspoň poľskí herci. Veď film sa predsa bude premietať aj v Poľsku.

Chcete prerobiť niektoré z pôvodných scén, nakrútených v rokoch 2002 a 2003?
To nie je potrebné. Nakrútené materiály sú vynikajúcej umeleckej a profesionálnej kvality. Iba do niektorých scén treba dokrútiť maličkosti. To je všetko.

Ako bude na dokončení filmu spolupracovať Rudolf Biermann?
Na základe špeciálnej zmluvy mi odovzdal výlučné práva na film, aj právo na jeho dokončenie. Nedostal za to peniaze. Je povinný, a aj to zanietene robí, pomôcť vo všetkých záležitostiach spojených s produkciou tohto filmu v minulosti. Ale pri druhej časti filmu nám môže akurát držať palce a určite aj drží.

Akých koprodukčných partnerov už projekt má?
Poľskú televíziu, ktorá dúfa, že by mohlo ísť o úspešnú spoluprácu so slovenskou verejnoprávnou televíziou. Taktiež Poľský filmový inštitút, nám udelil grant s vedomím, že pomáhame dokončiť film „bratov Slovákov“. V súvislosti s medzinárodnými šancami filmu je veľmi sľubné, že koproducentom je aj HBO Central Europe. V Česku zatiaľ iba rokujeme.

Je ešte téma Jánošíka atraktívna pre slovenské, poľské i české publikum? Môže film zaujať aj v iných európskych krajinách?
Vďaka renomé Agnieszky Hollandovej je o film veľký záujem a určite bude distribuovaný v mnohých krajinách, minimálne na svetových festivaloch. Bude super, keď sa o Jánošíkovi dozvedia vo svete vďaka tomuto krásnemu filmu, no nie? A pokiaľ ide o naše krajiny, ja som od detstva počúval o Jánošíkovi, nikdy som však nevedel, že bol Slovák. Ale v Poľsku sa s tým už nejako vyrovnáme…

Kedy plánujete uvedenie Jánošíka do kín?
Hneď ako bude hotový. Aby sme mohli film premietať na jeseň 2009, nutne potrebujeme peniaze aj zo Slovenska. V porovnaní s prostriedkami, ktoré sme už získali v Poľsku, iba neveľké.

debata chyba