Zomrela herečka Věra Tichánková, dôchodkyňa vo filme Vratné lahve

Česká herečka Věra Tichánková, známa mladším generáciám ako predstaviteľka dôchodkyne vo Svěrákovom filme Vratné Lahve, v noci nadnes zomrela. Mala 93 rokov.

09.01.2014 13:09
tichanikovanasedeti Foto:
Věra Tichánková v televíznom filme Naše deti.
debata

O jej úmrtí informovali české médiá, ktorým ho potvrdilo pražské Divadlo pod Palmovkou, kde Věra Tichánková pôsobila.

Věra Tichánková sa narodila 7. decembra 1920 v obci Žarnovická Huta na Slovensku v rodine úradníka Štátnych lesov. Jej otec bol veľký milovník divadla a neskôr filmu. Do Čiech sa rodina podľa týždenníka Televize (2009/5) presťahovala ešte počas detstva malej Věry.

Televízni diváci si ju pamätajú zo seriálov Hospoda či Byli jednou dva písaři, kde sa objavila po boku Miroslava Horníčka a Jiřího Sováka. Hrala aj vo filme Ať žijí duchové! V roku 2002 dostala divadelnú Thaliu za celoživotné dielo, pripomenul spravodajský server iDNES.cz.

Novinky.cz uviedli, že manželka herca Jana Skopečka mala dlhodobé zdravotné problémy a prekonala ťažký zápal pľúc. Zomrela vo fakultnej nemocnici na Kráľovských Vinohradoch.

Vo filme sa prvýkrát objavila v roku 1958, v snímke Touha režiséra Vojtěcha Jasného. Na divadelné dosky sa však dostala už ako 20-ročná, aj keď štúdium na pražskom konzervatóriu nedokončila.

Za protektorátu bola aktívna v protinacistickom odboji, pomáhala získať potravinové lístky pre osoby v ilegalite. Bola za to zatknutá a dva roky ju nacisti väznili v Terezíne a neskôr v Drážďanoch, kde prežila veľký spojenecký nálet.

Po vojne začínala v Horáckom divadle v Jihlave, kde sa zoznámila s manželom Janom Skopečkom. Do Prahy už išli spolu.

Vo filme stvárnila desiatky komediálnych aj charakterných rolí najmä pod vedením režisérov Jaroslava Dudka, Václava Lohnického a Evžena Sokolovského, dodal iDNES.cz.

Objavila sa aj v televíznych seriáloch Chalupáři, Bakaláři, Četnické humoresky, Malý pitaval z velkého města či Kriminálka Anděl a vo filmoch režiséra Zdeňka Trošku Kameňák.

debata chyba
Viac na túto tému: #Věra Tichánková #Vratné Lahve #Kameňák #Chalupáři