Patrick Swayze bojuje s rakovinou herectvom

Niektorí ho už pochovávajú, on plánuje návrat pred kameru. Herec Patrick Swayze (55), ktorému začiatkom roka diagnostikovali rakovinu pankreasu, sa však nevráti v pokračovaní filmu Bod zlomu, ale zrejme v novom televíznom seriáli.

06.06.2008 11:28
Patrick Swayze Foto:
Herec Patrick Swayze vyzerá šťastne, zákerná rakovina sa však už na jeho tvári podpísala.
debata

Swayze, syn známej choreografky, sa na začiatku kariéry venoval krasokorčuľovaniu, baletu a gymnastike, ale tiež divadlu. Jeho prvé výrazné herecké úspechy prišli v polovici osemdesiatych rokov s jednou z hlavných úloh v seriáli Sever a Juh z obdobia americkej občianskej vojny. Slávu a srdcia tínedžeriek celej planéty mu získala úloha inštruktora Johnnyho, ktorý zvedie mladučkú Baby (Jennifer Greyová) v tanečnom filme Hriešny tanec (1987). Tu aj naspieval jednu z piesní, skladbu She's Like The Wind, na ktorej sa podieľal tiež autorsky. O popularite snímky svedčí aj to, že sa stala prvým filmom, z ktorého sa na domáce použitie predalo vyše milióna videokaziet.

Ďalší úspech prišiel pre Swayzeho s drámou Duch (1990), ktorá získala Oscarov za scenár a pre herečku Whoopi Goldbergovú. Tá Swayzemu nedávno poďakovala, že jej prestížnu sošku pomohol získať, pretože vraj presvedčil režiséra, aby ju do filmu obsadil. Swayze za film získal nomináciu na Zlatý glóbus. Ďalším úspešným projektom bol pre neho surferský triler Bod zlomu (1991), kde si zahral spoločne s Keanu Reevesom.

Nedávno sa v niektorých médiách objavili správy, že Swayze by sa mal objaviť v pripravovanom pokračovaní filmu. Hercova hovorkyňa to poprela. Swayze bol pred tromi rokmi aj na návšteve Slovenska. Ako zahraničný hosť sa zúčastnil na odovzdávaní cien Televízna osobnosť Markízy. „Tunajším ľuďom vyžaruje z očí príjemné teplo,“ povedal vtedy.

Keď pred niekoľkými mesiacmi oznámili Swayzeho diagnózu, médiá informovali, že mu zostáva len päť týždňov života. Tieto správy poprel jeho lekár. Swayzeho hovorkyňa koncom mája opäť potvrdila, že herec reaguje na chemoterapeutickú liečbu dobre.
Najnovšie, ak mu to zdravotný stav dovolí, by sa Swayze mal objaviť v pripravovanom seriáli The Beast, kde stvárni ostrieľaného a svojského agenta FBI. Jeho pilotný diel dokončil vlani a predstavitelia káblovej televízie, ktorá ho má vysielať, sú ním nadšení, hoci o tom, či vznikne aj celý seriál, sa ešte nerozhodlo.

Ak všetko dobre dopadne, seriál by sa mal nakrúcať už toto leto alebo na jeseň. Informácie o seriáli potvrdila podľa stránky breakingnews.iol.ie aj hercova hovorkyňa. Ďalším projektom, ktorý Swayze stihol nakrútiť ešte predtým, ako mu objavili rakovinu, je dráma Powder Blue, kde hrá po boku Jessicy Bielovej a Foresta Whitakera. Americká kinopremiéra je plánovaná na koniec roka 2008.

Nie každá celebrita súboj s rakovinou zvládne

Anastacia
Pred piatimi rokmi diagnostikovali rakovinu prsníka americkej speváčke Anastacii. Po deviatich mesiacoch bola naspäť v štúdiu a nahrávala tretí album, hoci bojovala s maximálnou únavou.

Kylie Minogue
Takmer presne pred tromi rokmi je zistili takisto rakovinu prsníka. Speváčka zrušila turné a podstúpila liečbu. Dnes opäť nahráva a koncertuje.

Luciano Pavarotti
Slávny tenor podľahol rakovine pankreasu, rovnakej, akou trpí Patrick Swayze.

Marián Zednikovič
Zo slovenských hercov boj so zákernou chorobou prehrala Zora Kolínska, Marián Zednikovič alebo Adela Gáborová. Na druhej strane s chorobou úspešne bojoval herec Jozef Adamovič či riaditeľ Baletu SND Mário Radačovský.

Patrick Swayze a jeho manželka Lisa na...
Herec Patrick Swayze vyzerá šťastne, zákerná...
+1Herec Patrcik Swayze sa objavil na zápase...
debata chyba