Oscarové nominácie v číslach

V hereckých kategóriách je osem nováčikov, ktorí sú nominovaní vôbec po prvý raz v kariére - Chiwetel Ejiofor, Matthew McConaughey, Barkhad Abdi, Michael Fassbender, Jared Leto, Sally Hawkins, Lupita Nyong'o a June Squibb.

17.01.2014 11:45
Meryl Streep Foto: ,
Meryl Streep, ktorá je herečkou s najvyšším počtom nominácií vôbec, rozšírila svoju zbierku na 18.
debata
  • Sedem nominovaných hercov a herečiek už v minulosti ceny získalo – Christian Bale, Cate Blanchett, Sandra Bullock, Judi Dench, Meryl Streep, Jennifer Lawrence a Julia Roberts.
  • Spomedzi kandidátov v hereckých kategóriách boli Bradley Cooper, Jennifer Lawrence a Amy Adams nominovaní aj v minulom ročníku.
  • Jennifer Lawrence je vo veku 23 rokov najmladšou herečkou, ktorej sa podarilo získať tri nominácie na Oscara. Doteraz rekord držala Teresa Wright, ktorá mala v roku 1942 pri zisku tretej nominácie 24 rokov.
  • Terapia láskou bola minulý rok prvým filmom od snímky Červení (1981), ktorému sa podarilo získať nominácie pre najlepší film, za réžiu, scenár a vo všetkých štyroch hereckých kategóriách. Špinavý trik tento úspech zopakoval.
  • Dvadsaťsedemročná Megan Ellison, ktorá je nominovaná ako producentka filmov Špinavý trik a Ona, sa stala vôbec prvou ženou a celkovo len štvrtým človekom, ktorému sa podarilo získať v jednom roku dve nominácie v kategórii Najlepší film (od roku 1951, keď začali pri nominácii filmu uvádzať jednotlivých producentov). Doteraz sa to podarilo len Francisovi Fordovi Coppolovi a Fredovi Roosovi (Krstný otec II a Rozhovor, 1974) a Scottovi Rudinovi (Sociálna sieť a Skutočná guráž, 2010). V prípade Rudina a Ellison však bolo viac ako päť nominovaných filmov.
  • David O. Russell si dva roky po sebe vyslúžil nominácie za réžiu a scenár jedného filmu (Terapia láskou, 2012 a Špinavý trik, 2013), čím sa zaradil k šestici Billy Wilder, David Lean, Joseph L. Mankiewicz, John Huston, Richard Brooks a Woody Allen.
  • Meryl Streep, ktorá je herečkou s najvyšším počtom nominácií vôbec, rozšírila svoju zbierku na 18.
  • Woody Allen zvýšil svoj rekord v počte nominácií za scenár na 16. Všetky si pritom vyslúžil v kategórii pôvodných scenárov.
  • Hayao Miyazaki získal tretiu nomináciu v kategórii Najlepší animovaný film, ktorá vznikla v roku 2001.
  • Alexandre Desplat si vyslúžil šiestu nomináciu v kategórii Najlepšia pôvodná hudba, pričom prvú získal v roku 2007.
  • Catherine Martin sa stala s nomináciami za výpravu a kostýmy Veľkého Gatsbyho len druhým človekom, ktorému sa podarilo dvakrát získať nominácie v týchto dvoch kategóriách za jeden film. V roku 2001 bola nominovaná a získala Oscary za výpravu a kostýmy Moulin Rouge. Dokonca trikrát sa to podarilo Pierovi Gherardimu (v rokoch 1961, 1963 a 1966).
  • Absolútne najviac nominácií spomedzi žijúcich tvorcov má na konte John Williams, ktorý svoju zbierku tento rok rozšíril na 49. Viac má len zosnulý Walt Disney – 59. Druhá priečka medzi žijúcimi tvorcami patrí Woodymu Allenovi, ktorý má na konte celkovo 24 nominácií. Williams tiež zvýšil svoj rekord v počte nominácií za pôvodnú filmovú hudbu na 44.
  • Nominácia Thomasa Newmana za hudbu filmu Zachráňte pána Banksa je jeho dvanástou a zvýšila celkový počet nominácií pre rodinu Newmanovcov (Alfred, Lionel, Emil, Thomas, David a Randy) na 88, najviac ako má akákoľvek iná rodina.
  • Kambodžská snímka L' Image manquante, známa aj pod anglickým názvom The Missing Picture, je len druhým dokumentom, ktorý získal nomináciu v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. V roku 2009 sa to podarilo snímke Valčík s Bašírom, ktorá bola animovaným dokumentom.
  • Nebraska je od roku 1970 ôsmym prevažne alebo úplne čiernobielym filmom, ktorý získal nomináciu v kategórii Najlepší film. Tými ďalšími sú Posledné filmové predstavenie (1971), Lenny (1974), Sloní muž (1980), Zúriaci býk (1980), Schindlerov zoznam (1993), Dobrú noc a veľa šťastia (2005) a The Artist (2011). Schindlerov zoznam a The Artist aj vyhrali.
  • Svoje smolné série môžu tento rok prelomiť traja nominovaní – 82-ročná kostymérka Patricia Norris si vďaka životopisnej dráme 12 rokov otrokom pripísala na konto svoju šiestu nomináciu, pričom tú prvú získala už v roku 1979; skladateľ Thomas Newman má od roku 1995 na konte už dvanástu nomináciu, no zatiaľ nezískal ani jednu cenu; a do tretice kameraman Roger Deakins si pripísal jedenástu nomináciu v kariére od roku 1995, rovnako zatiaľ bez víťazstva.
debata chyba
Viac na túto tému: #čísla #nominácie #Oscar 2014