Ceny amerických kritikov ovládla Gravitácia

Snímka režiséra Alfonsa Cuaróna Gravitácia, ktorá získala 10 nominácií na Oscara, ovládla aj Critics’ Choice Movie Awards. Spolu získala sedem cien, v hlavnej kategórii, film roka, však kritici uprednostnili drámu Steva McQueena 12 rokov otrokom. Gravitácia mala 10 nominácií, 12 rokov otrokom spolu so snímkou Špinavý trik až po 13 nominácií. Všetky tri snímky patria aj k oscarovým favoritom.

18.01.2014 05:00
Alfonso Cuaron Foto: ,
Režisér Alfonso Cuaron pózuje s cenou pre najlepšieho režiséra za prácu na filme Gravitácia.
debata (1)

Gravitácia si odniesla ceny v kategóriách kamera (Emmanuel Lubezki), strih (Alfonso Cuarón, Mark Sanger), vizuálne efekty, herečka v akčnom filme (Sandra Bullocková), najlepší horor/sci-fi, najlepšia hudba (Steven Price) a Alfonso Cuarón sa tešil z ceny za réžiu.

Štvoricu cien získal Špinavý trik režiséra Davida O. Russella, ktorý je rovnako ako Gravitácia nominovaný na Oscara v desiatich kategóriách. Na Critics’ Choice Movie Awards sa jeho tvorcovia tešili z cien za najlepšiu komédiu, obsadenie, masky a Amy Adamsová získala cenu pre najlepšiu herečku v komédii. Film, ktorý príde do slovenských kín už vo štvrtok, je príbehom špičkového podvodníka Irvinga Rosenfelda (Christian Bale). Ten je spolu so svojou milenkou Sydney Prosserovou (Amy Adamsová) prinútený k spolupráci s agentom FBI Richiem DiMasom (Bradley Cooper). Začína sa príbeh plný preoblečení a dvojrolí…

Tri ceny si odniesla dráma 12 rokov otrokom. Okrem trofeje pre najlepší film získala aj cenu za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe Lupitu Nyong’oovú a najlepší adaptovaný scenár Johna Ridleyho. Príbeh slobodného černocha, ktorého unesú a predajú do otroctva, príde do slovenských kín takisto vo štvrtok.

Najlepším hercom bol podľa kritikov Matthew McConnaughey v Klube poslednej nádeje a najlepšou herečkou Cate Blanchettová v Jasmíniných slzách Woodyho Allena. Cenu pre herca vo vedľajšej úlohe získal Jared Leto takisto za film Klub poslednej nádeje. V júni si Leta naživo užijú návštevníci piešťanského Topfestu. Vystúpi tu so svojou kapelou 30 Seconds To Mars. Critics’ Choice Movie Awards udeľuje asociácie filmových kritikov Broadcast Film Critics Association (BFCA), ktorá združuje vyše 280 severoame­rických filmových kritikov z televízií, rádií a internetu. Je najväčšou organizáciou filmových kritikov v USA a Kanade.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Gravitácia #filmové ceny #Špinavý trik #Critics’ Choice Movie Awards