Oscarové špekulácie už bežia naplno

Tieto ceny patria k najpresnejším ukazovateľom toho, kto získa Oscara. Podobné vety môžete v týchto týždňoch čítať v najrôznejších článkoch o udeľovaní cien filmových kritikov od New Yorku po Los Angeles či cien rôznych filmárskych profesionálnych združení. Väčšinou to však nie je celkom pravda. Niekedy náhoda spraví presnejší ukazovateľ z cien toho-ktorého združenia kritikov, prejde však pár rokov a najlepším indikátorom Oscarov sú zase nejaké iné ceny. Screen Actors Guild Awards (SAG), ktoré sa v Hollywoode udeľovali v noci zo soboty na nedeľu, však patria k tým presnejším indikátorom.

20.01.2014 16:49
Matthew McConaughey Foto: ,
Matthew McConaughey na Screen Actors Guild Awards v Los Angeles.
debata

Tešili sa Blanchettová aj McConaughey

SAG, teda ceny cechu amerických televíznych a filmových hercov, sa udeľujú iba od roku 1995. V posledných desiatich rokoch získalo Oscara 9 z 10 držiteľov ceny SAG v kategórii najlepší herec a 7 z 10 držiteliek SAG v kategórii najlepšia herečka. Podobné pomery sú aj v kategóriách hercov a herečiek vo vedľajšej úlohe.

Najlepšou herečkou sa na cenách SAG stala Cate Blanchettová, ktorá stvárnila hlavnú úlohu vo filme Woodyho Allena Jasmínine slzy. Za oscarovú favoritku ju pasovali už prvé recenzie na snímku, dávno pred vyhlásením nominácií. Najlepším hercom sa stal Matthew McConaughey. Kvôli úlohe elektrikára a príležitostného jazdca rodea Rona Woodroofa, ktorý zistí, že má AIDS, schudol vyše 20 kíl. Či McConaughey získa aj Oscara, bude jasné 2. marca. V minulosti platilo, že túto sošku často získavali protagonisti životopisných filmov. Medzi nominovanými na Oscara je však takýchto hercov viacero. Aj postavy, ktoré stvárnili Leonardo DiCaprio (Vlk z Wall Street), Chiwetel Ejiofor (12 rokov otrokom) a Christian Bale (Špinavý trik) majú reálne predobrazy.

Z ceny pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe sa na SAG tešil Jared Leto. V Klube poslednej nádeje si zahral transsexuála Rayona a tiež kvôli postave výrazne schudol. Najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe je podľa cechu hercov Lupita Nyong'oová v dráme 12 rokov otrokom a cenu za najlepšie obsadenie filmu získala snímka Špinavý trik s plejádou hviezd ako Jennifer Lawrencová, Bradley Cooper, Christian Bale, Amy Adamsová, Jeremy Renner či Robert De Niro.

Čo hovoria kurzy

Bale, Cooper, Adamsová a Lawrencová sú nominovaní aj na Oscara, zrejme však na neho nesiahnu. Tak hovoria napríklad aj kurzy, ktoré na tipovanie oscarových víťazov vypísali stávkové kancelárie. Najmenšie šance má podľa nich Christian Bale, akú-takú nádej na Oscara by si však mohla robiť Jennifer Lawrencová, ktorá podľa kurzov zaostáva za Lupitou Nyong'oovou iba tesne. Jasnou favoritkou je, naopak, Cate Blanchettová a tesný súboj sa zrejme odohrá medzi Matthewom McConaugheym a protagonistom snímky 12 rokov otrokom Chiwetelom Ejioforom.

Filmy ako Klub poslednej nádeje, romantická snímka, v ktorej sa spisovateľ zamiluje do operačného systému Ona, či príbeh ženy pátrajúcej po svojom synovi Philomena sú síce na Oscara nominované v kategórii najlepších filmov, podľa kurzov stávkových kancelárií však prakticky nemajú šancu. Favoritmi sú 12 rokov otrokom a s miernym odstupom Špinavý trik. Isté šance má podľa kurzov aj Gravitácia Alfonsa Cuaróna. Podľa vyjadrení odborníkov však siahne na prestížnu sošku skôr v technických kategóriách vrátane kamery, ale zrejme dostane aj Oscara za réžiu.

Hlavu stávkovým kanceláriám mohlo v tejto kategórii teraz zamotať vyhlásenie cien cechu filmových producentov, ktoré sa konalo v noci na pondelok. V šiestich predchádzajúcich rokoch boli ceny producentov spoľahlivým indikátorom toho, kto na Oscaroch zvíťazí v najsledovanejšej kategórii. Tentoraz však cenu za najlepší film prvýkrát v histórii získali 2 snímky – 12 rokov otrokom a Gravitácia.

V poradí už 86. ročník najsledovanejších filmových cien na svete sa odohrá 2. marca. O tom, kto nakoniec zvíťazí, rozhodovalo vyše 6-tisíc členov filmovej akadémie. Vyberali spomedzi takmer 300 filmov, ktoré splnili kritériá na nominácie v 24 kategóriách. Ceremoniál, ktorý každoročne sleduje niekoľko stoviek miliónov divákov sa bude vysielať vo viac ako 225 krajinách a teritóriách sveta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscary #Gravitácia #12 rokov otrokom #Screen Actors Guild Awards