Venezuelský prezident vyhlásil vojnu telenovelám

Laikovi sa môže zdať, že telenovely predstavujú skutočné nebezpečenstvo len ako zaručení ničitelia dobrého vkusu. Venezuelský prezident Nicolás Maduro to však vidí inak. V krajine, ktorá je jedným z najvýznamnejších producentov nekonečných romantických seriálov, vyhlásil telenovelám nemilosrdnú vojnu. Tvrdí, že sú jednou z hlavných príčin násilia, o ktoré táto krajina rozhodne nemá núdzu.

22.01.2014 09:00
Monica Spear Foto:
Násilná smrť venezuelskej krásky odštartovala v krajine vlnu masových protestov. Monica Spear bola miss aj herečkou v romantických seriáloch.
debata (1)

Vysoký počet násilných trestných činov stavia Venezuelu na popredné miesta v rebríčkoch najnebezpečnejších krajín sveta. Keď pred dvoma týždňami v krajine zavraždili bývalú miss a hviezdu telenoviel Monicu Spearovú, verejnosť vyšla na protest proti neúnosnej kriminalite do ulíc. Úrady a najvyšších predstaviteľov štátu viní z neschopnosti a vyzýva ich konať.

Prezident Maduro nenechal Venezuelčanov dlho čakať. Včera verejne označil za hlavného nepriateľa bezpečnosti v krajine telenovely, ktoré hodlá už v blízkej budúcnosti vytlačiť z programu venezuelských televízií.

Maduro romantické seriály (podobne ako vlani počítačové hry či Hollywood) obviňuje zo šírenia „antihodnôt“ – oslavujú vraj drogy, zbrane a násilie. Televíziám, ktoré ich vysielajú, odporučil stiahnuť telenovely z hlavných vysielacích časov. Inak sa totiž môžu dopustiť porušenia zákona o spoločensky zodpovednej tvorbe programu, ktorý vo Venezuele platí od roka 2004. Vedenia jednotlivých televízií od prezidenta dostali týždeň na rozmyslenie, potom musia predložiť plán, ako budú v budúcnosti s telenovelami nakladať.

Vo Venezuele, ktorá patrí k najvýznamnejším tvorcom aj milovníkom telenoviel, ich už vzniklo bezmála tristo. Kritici prezidenta Madura tvrdia, že jeho ťaženie proti nim je len ďalšou dymovou clonou, ktorou chce odviesť pozornosť od skutočných problémov v krajine.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #vraždy #telenovely