Zuzana Norisová: Večná rebelantka

Pri vyslovení jej mena sa mnohým v hlave rozozvučí známa pesnička. "Zuzano, Zuzano Norisová,“ spieval David Kraus skladbu venovanú obľúbenej Slovenke. Herečka a speváčka, ktorá očarila české publikum, sa preslávila úlohou Terezy v muzikáli Rebelové. 24. januára oslávi 35 rokov.

25.01.2014 07:00
norisova Foto:
Zuzana Norisová
debata (3)

Hoci Zuzana Norisová získala pozornosť najmä vďaka filmom či seriálom, veľkú časť kariéry venuje tiež divadlu. Po detstve v rodných Malackách vyštudovala hudobno-dramatický odbor na Bratislavskom konzervatóriu. Po dokončení štúdia hosťovala v niekoľkých slovenských divadlách. Patrilo medzi ne aj Slovenské národné divadlo či Divadlo Andreja Bagara v Nitre. V devätnástich rokoch sa však rozhodla začať takmer odznova a presťahovala sa do Prahy.

Čakala na premiéru muzikálu Pomáda, ktorý sa niekoľkokrát posúval, a aby sa uživila, pracovala ako čašníčka. Z pohľadu záujmu verejnosti bola prelomová jej úloha vo filmovom muzikáli Rebelové režiséra Filipa Renča. Romantický príbeh odohrávajúci sa v šesťdesiatych rokoch jej priniesol popularitu na Slovensku aj v Čechách a ona sa stala jednou z najžiadanejších herečiek na začiatku nového milénia. "Stala som sa známou vďaka Rebelom, ale tam som toho vlastne veľa nezahrala. Bol tam síce spev a tanec, čo sa ľuďom páčilo, ale ja si rada zahrám aj ,podivínky', ktoré nie sú úplne normálne.“ povedala v roku 2006 denníku Pravda.

Toto obdobie bolo pre Zuzanu veľmi plodné. Hrala v českých divadelných muzikáloch Starci na chmeli, Kleopatra, Studňa svetov a v roku 2004 oprášila aj Terezu z Rebelov v pražskom divadle Brodway.

Postupne chodili aj ďalšie filmové a televízne ponuky. Titulnú úlohu získala v televíznom seriáli Strážcovia duší, diváci ju videli aj vo filme Milenci a vrahovia podľa literárnej predlohy Vladimíra Párala. Na Slovensku pôsobila napríklad v seriáli Panelák.

Stredobodom záujmu sa často stávalo aj herečkino extravagantné oblečenie. Ako vysvetlila Pravde, záujem o módu mala už ako dieťa. "Obliekam sa, ako chcem. Ľudia si niekedy myslia, že som ako blázon, ale mne to je jedno. Niekedy skombinujem šialené kúsky. Hrabnem po veciach, ktoré sa k sebe nehodia a vymyslím doplnky, ktoré ich zjednotia. Mám rada kontrasty.“

V Bratislave sa Zuzana Norisová začala častejšie objavovať najmä vďaka svojej láske. Jej partnerom sa stal slovenský herec Ondrej Kovaľ. Spolu majú ročnú dcéru.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #narodeniny #Zuzana Norisová #Rebelové