Horiaci ker triumfoval na cenách českej kritiky. Má sedem trofejí!

Favorizovaná snímka Cien českej filmovej kritiky - Horiaci ker od poľskej režisérky Agnieszky Hollandovej zažiarila na sobotňajšom udeľovaní ocenení v pražskom divadle Archa celkovo sedemkrát.

26.01.2014 09:24
Horiaci ker Foto:
Herečka Táňa Pauhofová stvárnila v projekte Horiaci ker advokátku Dagmar Burešovú.
debata (3)

Nielenže získala cenu za najlepšiu réžiu, scenár (Štěpán Hulík), kameru (Martin Štrba) a pôvodnú hudbu (Antoni Komasa-Lazarkiewicz), stala sa zároveň aj najlepším filmom roku 2013. Ako uviedla internetová stránka Českej televízie, kritici ocenili predovšetkým spracovanie námetu filmu, ktorým sa stalo upálenie Jana Palacha, a jeho následkov na rodinu obete.

Aj keď si Agnieszka Hollandová kvôli nakrúcaniu svojho nového filmu cenu za réžiu do pražského divadla Archa prísť nemohla, divákom priameho prenosu Českej televízie aj tým prítomným v divadle však odkázala, že si ocenenie váži hlavne teraz, keď sa Európa ocitá v dobe, v ktorej si musíme uvedomovať, čo je odvaha a čo naopak znamená, keď ľudom chýba.

Okrem toho si Štěpán Hulík, ktorý napísal scenár k úspešnému filmu, zaň vyslúžil označenie objav roku. Siedma cena za snímku putovala do rúk Jaroslave Pokornej, ktorú kritici ocenili ako najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe.

Horiaci ker, ktorý bol nominovaný celkovo v desiatich kategóriách, sa však nestal absolútnym víťazom štvrtého ročníka podujatia. Ostatné tri ceny si podelili psychologická dráma Ako nikdy od režiséra Zdeňka Tyca a Klauni od Viktora Tauša.

Za výkon v hlavnej mužskej úlohe kritici ocenili Jiřího Schmitzera, ktorý v dráme Ako nikdy stvárnil postavu umierajúceho maliara, ktorý sa musí vyrovnať s prichádzajúcou smrťou. Cena za najlepšiu herečku v hlavnej úlohe putovala Petre Špalkovej, Schmitzerovej filmovej milenke.

Cenu za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe si prevzal Jiří Lábus. Kritika označila jeho výkon vo filme Klauni za jeho životnú rolu.

V kategórii dokumentárnych filmov najväčší úspech zožala snímka Bohdana Bláhovca Show!, ktorá vyhrala aj festival dokumentárnych filmov v Jihlave.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Horiaci ker #ceny filmovej kritiky #triumf #sedem trofejí