Hľadajú sa slovenské hrdinky

Slovenské dejiny zdanlivo patria len mužom. Ženská národná hrdinka akoby v nich nemala miesto. Všimla si to aj režisérka Zuzana Liová a z toho, čo bolo spočiatku len úvahou, vznikol zaujímavý projekt. Dokumentárny cyklus Prvá sa podujal vypátrať v histórii slovenského národa ženy, ktoré sa stali vo svojom odbore priekopníčkami, a dopriať im tak aspoň dodatočne kúsok zaslúženého uznania a pozornosti. Prvou "Prvou" bude Magda Husáková-Lokvencová, o ktorej dnes už možno len málokto vie, že hoci sa súhrou okolností nikdy nestala prvou dámou Československa, bola "aspoň" prvou slovenskou divadelnou režisérkou.

27.01.2014 09:00
Magda Husáková Lokvencová, Prvá Foto:
Pilotným dokumentom z cyklu Prvá je film o Magde Husákovej-Lokvencovej.
debata

Režisérka o režisérke

Ťažko v slovenskej histórii pátrať po ženských obdobách Štúra, Štefánika či Dubčeka. Ani žiadna Jana z Arku sa medzi Košicami a Bratislavou zatiaľ nenarodila. Zdá sa však, že je predsa možné nájsť niekoľko hrdiniek, ktorých životný príbeh aj dnes, často po rokoch od ich smrti, stojí za to vyrozprávať a doceniť. Tvorcovia cyklu Prvá ich našli viac ako dosť a najmenej desiatim z nich sa rozhodli venovať samostatný štyridsaťminútový priestor. „Ženy v slovenských dejinách veľmi nevidno – možno aj preto, že ich zväčša písali muži. Ženy len málokedy dostali možnosť výraznejšie sa vo svojom odbore prejaviť, realizovať,“ vraví Zuzana Liová, režisérka, ktorá na seba upozornila napríklad aj oceňovanými snímkami Ticho (2005) a Dom (2011). Režírovala tiež prvý diel cyklu Prvá, ktorý po prvý raz verejne predstavia v Bratislave už budúci týždeň.

Jeho ústrednou protagonistkou je Magda Husáková-Lokvencová. Vzdelaná a rozhľadená manželka komunistického intelektuála, ktorý sa po jej smrti stal 9. československým prezidentom, vyštudovala divadelnú réžiu na bratislavskom štátnom konzervatóriu. Pôsobila najmä v prostredí Novej scény, režírovala napríklad aj diela Bertolta Brechta či Vladimira Majakovského a získala si uznanie publika aj kritiky. Po manželovom zatknutí o svoju vysnívanú prácu prišla – odmietla ho údajne verejne odsúdiť, hoci jej sľubovali žiarivú kariéru. Aj v Slovenskom národnom múzeu, kde dočasne pracovala, si však našla svoje miesto – položila základy tamojšieho divadelného archívu. Neskôr sa do divadla predsa vrátila – režírovala vo Východoslovenskom aj v Slovenskom národnom divadle a vyskúšala si tiež medzi prvými televíznu réžiu.

Vedkyne, umelkyne, športovkyne

Stopy po Magde Husákovej-Lokvencovej sú dnes už možno vyblednuté, v archívoch Divadelného ústavu sa však o jej práci Zuzane Liovej podarilo nájsť mnoho obsažných informácií. Vďaka spolupráci s rodinou divadelníčky, ktorá zomrela ešte v roku 1966, bude film obohatený aj o náhľad do jej súkromného života. „Bola to režisérka, je mi teda blízka už samotným povolaním. No oslovilo ma na nej aj to, že sa svojho sna nikdy nevzdávala. Svojej práci bola veľmi oddaná, divadlo bolo jej životom. A myslím, že jej poznámky o práci s hercami či o mizanscéne ma dokonca aj ako režisérku obohatili,“ vraví filmárka.

Nemenej inšpiratívne budú podľa jej slov príbehy ďalších ženských hrdiniek, ktorým sa bude cyklus Prvá venovať. „Naše hrdinky sme hľadali naprieč všetkými oblasťami spoločenského života – vo vede, v umení, športe či humanitných vedách. Podarilo sa nám nájsť aj niekoľko naozaj raritných osobností,“ avizuje Liová. Na premiéru kompletného cyklu si diváci budú musieť ešte počkať. Do televízie sa dostane pravdepodobne až v druhej polovici roka 2014.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dokument #prvá #Magda Husáková Lokvencová #zuzana Liová #cyklus