Slovenský film bude mať na festivale vo Varoch bohaté zastúpenie

Na tohtoročnom 43. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary, ktorý sa začne v piatok 4. júla, bude mať slovenská kinematografia bohaté zastúpenie. Do oficiálneho programu zaradili organizátori osem slovenských a koprodukčných snímok, dve z nich sa budú uchádzať o festivalové ceny. Prestížnu cenu Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii dostanú režiséri Dušan Hanák a Juraj Jakubisko.

30.06.2008 21:06
Dušan Hanák Foto:
V Karlovych Varoch si pripomenú aj sedemdesiatiny režiséra Dušana Hanáka.
debata

V Súťaži dokumentárnych filmov usporiadatelia premietnu dokument Slepé lásky (2008), ktorý na prestížnom festivale v Cannes získal umeleckú cenu Prix de la Cicae (Confédération Internationale Des Cinémas D´Art et D´Essai). Úspešný film uvedie delegácia tvorcov na čele s režisérom Jurajom Lehotským.

Film Muzika (2007), deväťkrát ocenený národnou filmovou cenou Slnko v sieti, bude súťažiť v sekcii Na východ od Západu s filmami z východnej a strednej Európy a z krajín bývalého sovietskeho bloku. Na festivale ho predstavia jeho tvorcovia, ktorí získali cenu Slnko v sieti, vrátane režiséra Juraja Nvotu.

V rámci výberu České filmy 2007 – 2008 si diváci budú môcť pozrieť dva koprodukčné tituly s minoritnou slovenskou účasťou – Tajnosti (2007) a Roming (2007). Po prvý raz sa do výberu Dni kritikov Variety: Európa teraz!, ktorý má ambíciu ukazovať mladý a nekonvenčný európsky film, dostal slovenský film, a to Polčas rozpadu (2007). Jedenásty ročník sekcie, do ktorej vyberajú tituly filmoví kritici časopisu Variety, ponúka uvedeným filmom aj šancu dostať sa do medzinárodnej distribúcie.

V pravidelnom projekte Na východ od Západu – Works in Progress, v ktorom dostávajú priestor filmy v postprodukcii, premietnu slovenské a koprodukčné snímky Kvety Sakury (2007) Ivana Vojnára, Pokoj v duši Vlada Balka a Nedodržaný sľub Jiřího Chlumského. V prezentácii východoeurópskych dokumentárnych filmov Docu Talents from the East predstaví svoj pripravovaný film Osadné – Brusel – Osadné dokumentarista Marko Škop.

Usporiadatelia MFF Karlovy Vary nezabudli ani na 70. výročie narodenia dvoch významných slovenských režisérov Dušana Hanáka a Juraja Jakubiska. Pri tejto príležitosti premietnu v sekcii Pocta Dušanovi Hanákovi snímky Obrazy starého sveta (1972) a Ružové sny (1976). Udalosťou filmovej prehliadky bude uvedenie historického veľkofilmu Juraja Jakubiska Bathory (2008) v sekcii Pocta Jurajovi Jakubiskovi. Sprievodný program priblíži návštevníkom tvorbu oboch významných filmárov výstavou fotografií Dušana Hanáka a prehliadkou obrazov Juraja Jakubiska.

Okrem premietania filmov sa na MFF Karlovy Vary uskutoční krst monografie s názvom Ján Kadár z pera filmového historika Václava Maceka. Kniha reflektuje život a dielo významného slovenského režiséra, tvorcu oscarového filmu Obchod na korze (1965). Krstnou mamou sa stane umelecká riaditeľka MFF Karlovy Vary Eva Zaoralová.

debata chyba