Artfilm predstaví slovenského režiséra s Oscarom

Ján Kadár je jediný slovenský režisér, ktorému sa podarilo získať Oscara. Písal sa rok 1966, keď americká filmová akadémia označila za najlepší cudzojazyčný film tragikomédiu Obchod na korze. Kadár ju nakrútil v tandeme s českým kolegom Elmarom Klosom, s ktorým spolupracoval na ôsmich celovečerných snímkach. Artfilm včera premietol Obchod na korze. A predstaví aj knihu o Kadárovi, ktorú napísal filmový historik Václav Macek.

01.07.2008 17:40
Obchod na korze Foto:
Záber zo slovenského oscarového filmu Obchod na korze (1966).
debata

,,Kadár hovorieval: Ja nikdy presne neviem, čo chcem, ja viem, čo nechcem. Takže potreboval rozhovor a keď mu dal Klos tipy, tak si z nich vedel vybrať,“ povedal Macek pre Pravdu o spolupráci dvoch filmárov. ,,Klos bol osobný dramaturg, tvorivý producent. Ten, kto mal intuíciu, kompetenciu a talent, bol Kadár.“ Oscarový Obchod na korze sa odohráva v časoch 2. svetovej vojny. V príbehu o vzťahu starej Židovky Lautmannovej a stolára Tóna Brtka, ktorý má prevziať jej obchod, stvárňujú hlavné úlohy Ida Kamińska a Jozef Kroner. Artfilm dnes uvedie aj snímky Touha zvaná Anada a Katka. Zajtra premietne titul Smrt si říká Engelchen.

Ján Kadár mal pozoruhodný život. Rodáka z Budapešti (1918) počas vojny držali v pracovnom tábore. Postupne sa vypracoval na jedného z najzaujímavejších slovenských režisérov a koncom 60. rokov sa usadil v Spojených štátoch amerických. Odchod do USA mal pôvodne oficiálne schválený, neskôr si však československé povolenie na pobyt v zahraničí nepredĺžil a nevrátil sa. Za Atlantikom nakrútil filmy ako Anjel Levine, Mandelštamovo svedectvo, Iná tvár pekla či Cesta za slobodou. Za kanadskú snímku Čo mi otec naklamal získal Zlatý glóbus v kategórii najlepší zahraničný film. Kadár zomrel v USA roku 1979.

debata chyba