Vejška divákom ponúkne svojské dobrodružstvo

Film Gympl pred pár rokmi prilákal do kín vyše pol milióna divákov, a tak jeho voľné pokračovanie Vejška asi pre mnohých ľudí nie je až takým prekvapením. Diváci sa tak opäť môžu tešiť na osudy kamarátov Petra a Michala.

29.01.2014 09:00
VEJSKA Foto:
Diváci sa tak opäť môžu tešiť na osudy kamarátov Petra a Michala.
debata

Hlavní hrdinovia sa vo svojom živote posunuli ďalej. Petr Kocourek (Tomáš Vorel jr.) sa hlási na katedru grafiky na UMPRUM, kam ho už raz nevzali. Petr má však o motiváciu navyše – na školu sa totiž chce dostať aj krásna Júlia, do ktorej sa bezhlavo zamiluje. Jeho mama v podaní Zuzany Bydžovskej, ktorá za úlohu v Gympli získala Českého leva, sa pomaly zmieruje s tým, že z jej syna nič poriadne nebude.

Celkom iný postoj má pani Klomonová (Ivana Chýlková). Tá svojho Michala (Jiří Mádl) vydržiava a rozmaznáva aj napriek tomu, že vysokou školou ekonomickou pláva len vďaka úplatkom, podvodom a vplyvnému otcovi a viac ako celé štúdium ho zaujímajú drahé autá a striedanie spolužiačok. Oboch mladíkov napriek pomaly sa rozchádzajúcim cestám stále spája grafity a s ním spojené dobrodružstvá. Problém nastáva, keď raz Petra chytia…

V čom tkvel úspech filmu Gympl a prečo by sa mohla páčiť divákom aj Vejška podľa predstaviteľa Michala – Jiřího Mádla? „Myslím, že tam ide predovšetkým o skutočné dobrodružstvo, ktorým sprejerstvo je. Samozrejme je detinské a "buranské“ ísť ničiť majetok… ale hrozí pritom nebezpečenstvo… je to stále reálnejšie, ako hrať videohry.

Okrem toho, v Gympli, ako aj vo Vejške je neohraná atmosféra skutočnej nočnej Prahy, školské prostredie a samozrejme skvelé herecké výkony, čo si budeme hovoriť," hovorí s úsmevom herec a dodáva. „Vejška je už o krok ďalej. Nielen pre našich hrdinov, ale predpokladám, že aj pre fanúšikov Gymplu. Je drsnejšia, reálnejšia a v niečom komickejšia.“ So svojou filmovou postavou Jiří Mádl veľa spoločné nemá. „Autám veľmi nerozumiem, mám stabilný vzťah a bohatých rodičov som nikdy nemal ani už nikdy mať nebudem. Neviem ani maľovať a neberiem drogy – nikomu.“

Film Vejška mal na Slovensku premiéru 23. januára. Okrem spomínaných hercov sa v ňom predstaví aj Jan Kraus, Eva Josefíková, Jakub Kohák či Petr Čtvrtníček.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Vejška #Tomáš Vorel jr. #Jiří Mádl