Febiofest mieri do deviatich slovenských miest

Viac ako sto titulov a medzi nimi aj premiéry sľubuje program 21. ročníka slovenskej odnože Medzinárodného filmového festivalu Febiofest.

30.01.2014 07:00
32-febiofest Foto:
Febiofest venuje špeciálnu profilovú sekciu Paolovi Sorrentinovi, režisérovi oceňovanej snímky Veľká nádhera.
debata

Prvá, bratislavská časť podujatia, ktoré tento rok navštívi spolu až deväť slovenských miest, sa začne 21. marca. Na Febiofeste nebudú chýbať ani exkluzívni hostia – malo by ísť napríklad aj o zástupcov oceňovanej talianskej snímky Veľká nádhera či poľskej životopisnej drámy Walesa.

Opäť sa bude súťažiť

Febiofest bude aj tento rok verný svojmu hlavnému poslaniu – vytvárať priestor na vzájomnú konfrontáciu súčasnej slovenskej kinematografie a tvorby filmárov z okolitých štátov. Stretnú sa opäť aj v boji o festivalové ceny v 2. ročníku Súťaže krátkych filmov krajín V4. Súťažiť bude 25 titulov, po päť z každej krajiny visegrádskej štvorky plus bonusová pätica krátkometrážnych snímok z Ukrajiny. „Hoci Febiofest sa prioritne zameral na krajiny V4, našim dlhodobejším plánom je prizvať každý rok aj nejakú hosťujúcu krajinu, ktorej krátke filmy sa k nám často ani nemajú ako inak dostať,“ vysvetľuje PR manažérka festivalu Eva Rebollo. Zo Slovenska budú v súťaži zastúpené okrem iných aj filmy Pandy (r. Matúš Vizár) a Sneh (r. Ivana Šebestová).

Okrem hlavnej ceny, ktorú víťazovi udelí medzinárodná porota, získa jeden z filmov aj Divácku cenu. Už počas slávnostného otváracieho večera v Bratislave sa budú udeľovať aj Výročné ceny Asociácie slovenských filmových klubov, ktoré sú sprievodným podujatím Febiofestu od roku 2009.

K najobľúbenejším projekciám Febiofestu tradične patria tie slovenské – vlani vygenerovali viac ako tretinu celkovej návštevnosti. Priestor dostanú v sekciách Nový český a slovenský film a Český a slovenský dokumentárny film. Medzi premiérovými uvedeniami bude napríklad aj nový dokument Martina Šulíka o Viliamovi Gruskovi či snímka Felvidék Vladislavy Plančíkovej.

Filmy si vyberú aj diváci

Febiofest prinesie aj výber toho najzaujímavejšieho zo zahraničnej filmovej tvorby. Medzi titulmi, ktoré sa objavia v sekcii Panoráma, budú aj také, ktoré zdobia program blížiaceho sa Berlinale. Niektoré z filmov do slovenskej distribúcie nepôjdu vôbec, iné bude mať divák na Febiofeste možnosť vidieť aspoň v značnom predstihu. V plnom prúde je už aj minuloročná novinka Klubový Jukebox, teda sekcia, do ktorej si diváci sami zvolia filmy prostredníctvom fanúšikovskej stránky slovenského Febiofestu na Facebooku. Vyberať si môžu z 25 titulov, sú medzi nimi klubové hity posledných rokov ako Je to iba vietor (2012), Anjelsky podiel (2012) či Miestnosť samovrahov (2011), ale aj časom overené kultovky Trainspotting (1996), Big Lebowski (1998) alebo Vtedy na Západe (1968). Zostavu sekcie bude tvoriť pätica snímok, ktorá od divákov dostane najvyšší počet hlasov, aktuálne v súboji vedie poetická dráma Post Tenebras Lux (2012).

Hostia sú tou najpríťažlivejšou, ale aj najchúlostivejšou ozdobou každého festivalu. Organizátori Febiofestu v súčasnosti s tými svojimi ešte rokujú. Ak však všetko dopadne tak, ako má, mohla by medzi nimi byť aj trojica filmárov, ktorým festival tento rok venuje špeciálne programové sekcie: pozoruhodný maďarský filmár Györgyi Pálfy, známy český dokumentarista Jan Gogola ml. aj aktuálny taliansky uchádzač o Oscara Paolo Sorrentino. Osobná účasť niektorého z tvorcov by sa mala týkať aj snímky Andrzeja Wajdu Walesa. Febiofest tentoraz navštívi spolu až deväť slovenských miest. K vlaňajšej zostave Bratislava, Trenčín, Martin, Banská Bystrica, Prešov, Trnava a Prievidza tento rok pribudne aj Kežmarok a Košice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Febiofest #21.ročník