Berlinale privítalo prvé hviezdy

Kým športoví nadšenci upriamujú v týchto dňoch pozornosť na Soči, milovníci dobrých filmov sledujú dianie v Berlíne. Vo štvrtok sa v nemeckej metropole začal 64. ročník Medzinárodného filmového festivalu Berlinale a nechýba na ňom ani skromná slovenská účasť. Zdá sa tiež, že jeden z najváženejších filmových festivalov sveta tento rok predstaví svoju vynovenú tvár. Páčiť sa bude najmä tým, ktorí Berlinale dosiaľ kritizovali za ťažkopádnosť či priveľký dôraz na artový film.

06.02.2014 16:10
Germany Berlin Film Festival Jury Photo Call Foto:
Medzi prvými hosťami 64. Berlinale boli členovia poroty, ktorá rozhodne o víťazoch Zlatého a Strieborných medveďov. Zľava Michel Gondry, Mitra Farahani a Christoph Waltz.
debata

Stretnúť na tohtoročnom Berlinale celebrity svetového formátu naozaj nie je problém. Hoci festival mal vždy povesť prestížneho podujatia, tentoraz má priam hollywoodsky šmrnc. Len nedávno skompletizovaná programová ponuka ukázala, že sa organizátori neboja siahnuť po odvážnych nápadoch. Takým je napríklad uvedenie House of Cards, teda najúspešnejšieho internetového seriálu dneška, v ktorom účinkujú Kevin Spacey a Robin Wright. Projekt z prostredia vysokej politiky, ktorý vznikol pod hlavičkou Netflixu, si už síce vydobyl uznanie nielen v Hollywoode, ale aj na nezávislých fórach. V programe európskeho festivalu by ho však zrejme očakával len málokto. Berlinale uvedie prvé dve epizódy z jeho druhej série v posledný festivalový deň a chýbať nebudú ani jeho slávni zástupcovia.

Francúzska herečka Lea Seydoux prichádza na...
Herečka Saoirse Ronan v smaragdovozelenej róbe...
+22Nemecká topmodelka Toni Garrn - aktuálna...

Medzi prvými osobnosťami, ktoré sa včera na festivale objavili, sú členovia medzinárodnej poroty. V zostave, ktorej velí americký producent a scenárista James Schamus, je aj herec Christoph Waltz, režisér Michel Gondry, filmárka Mitra Farahani, producentka Barbara Broccoli a iní. Ich úloha nebude jednoduchá – v hlavnej súťaži sa stretla silná dvadsiatka titulov, z ktorých väčšinu uvidia diváci v premiére.

Jedným zo súťažných filmov je aj Grandhotel Budapešť – snímka Wesa Andersona, v ktorej účinkujú aj Ralph Fiennes či Adrien Brody. Už v stredu večer ozdobila otvárací ceremoniál. Po prvý raz na európskej pôde sa v súťaži Berlinale objaví novinka režiséra Richarda Linklatera Boyhood, ktorá mala premiéru na Sundance, o Zlatého medveďa sa uchádza aj titul Miluj, pi a spievaj ikony francúzskeho filmu Alaina Resnaisa.

Atraktívne snímky, ktoré sprevádzajú zvučné mená, možno nájsť aj mimo súťaže. Perličkou je napríklad dosiaľ nepomenovaný dokument Martina Scorseseho o mienkotvornom americkom magazíne New York Review of Books. Snímka, ktorú slávny filmár ešte stále dokončuje, bude mať na Berlinale špeciálne uvedenie. Dokument na festival prináša aj Nick Cave – jeho poetický autoportrét nakrútili Iain Forsyth a Jane Pollard a volá sa 20 000 dní na Zemi.

Slovenskú kinematografiu na Berlinale reprezentujú Zamatoví teroristi, dokument z dielne režisérskej zostavy Peter Kerekes, Pavol Pekarčík a Ivan Ostrochovský. Snímku o mužoch, ktorí sa za minulého režimu uchýlili k militantným praktikám odboja, festival zaradil do sekcie Forum. Po prvý raz ju uvedú 12. februára a uchádzať sa môže o cenu poroty FIPRESCI, Ekumenickej poroty aj o ďalších šesť neštatutárnych ci­en.

Vyberáme z programu 64. Berlinale

Pamiatkari

Dráma z čias 2. svetovej vojny sa môže pochváliť silným obsadením – okrem herca, režiséra, scenáristu a producenta Georgea Clooneyho v ňom účinkujú aj Matt Damon, Bill Murray, Jean Dujardin, John Goodman či Cate Blanchett. Snímka sleduje misiu záchrany umeleckých pokladov pred nacistami a kritici ju prirovnávajú k dobovej verzii Dannyho parťákov. Na Berlinale ju uvedú už vo štvrtok.

Kráska a zviera

Jednou z medzinárodných premiér mimo súťaže je francúzska snímka Kráska a zviera. O najnovšiu interpretáciu známeho príbehu sa postaral Cristophe Gans, režisér hororov Bratstvo vlkov a Silent Hill, napriek rozprávkovému námetu teda film zrejme nebude pre deti. Láka naň aj atraktívna herecká dvojka Vincent Cassel a Léa Seydoux, odpremiérujú ho 14. februára.

Dvaja muži v meste

Snímka Rachida Bouchareba je remakom rovnomennej drámy s Jeanom Gabinom a Alainom Delonom z roku 1973. Jej hrdinom je niekdajší trestanec, ktorý sa pokúša žiť slušný život. Sťažuje mu to však šerif, ktorý na jeho prehrešky z minulosti nemá chuť zabudnúť. Film s Forestom Whitakerom a Harveym Keitelom premietnu na Berlinale medzi prvými už vo štvrtok večer.

Capote

Na počesť nedávno tragicky zosnulého amerického herca Philipa Seymoura Hoffmana Berlinale zaradilo do programu špeciálne uvedenie najúspešnejšej snímky z jeho filmografie. V životopisnej dráme z roku 2005 stvárnil slávneho novinára a spisovateľa Trumana Capoteho a za svoj výkon získal svojho jediného Oscara. Snímku uvedú v utorok 11. februára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Capote #Berlinale #Gondry