Dustin Hoffman. Drobný muž vyrástol na veľkého herca

V škole sa mu príliš nedarilo, vojenská služba mu nevoňala, preto sa rozhodol, že sa pokúsi presadiť ako herec. A podarilo sa mu to, hoci začiatky boli ťažké.

06.08.2008 16:57
Dustin Hoffman Foto:
Americký herec Dustin Hoffman na autogramiáde v Cannes.
debata

Istý čas býval u kolegu Gena Hackmana. Obaja mali účinkovať v snímke Absolvent, ale Hackmana napokon z projektu vyhodili. Dustin Hoffman zostal a Absolvent odštartoval jeho filmovú kariéru. S Hackmanom sa poznajú už viac ako polstoročie a napriek tomu sa spolu prvý raz objavili na plátne až roku 2003 v trileri Porota. Dustin Hoffman – dvojnásobný držiteľ Oscara, hviezda filmov Všetci prezidentovi muži, Maratónec, Kramerová verzus Kramer, Tootsie alebo Rain Man, oslávi v piatok 71. narodeniny.

Rodák z Los Angeles sa s Hackmanom zoznámil na divadelnej škole Pasadena Playhouse. Hoffman tam strávil dva roky, potom odišiel do New Yorku. A ubytoval sa u Hackmana. Z plánovaného trojdňového pobytu u priateľa sa stal trojtýždňový. „Nechcel som odísť, pretože som mal z New Yorku strach,“ povedal Hoffman. Skôr, ako sa mu začali sypať herecké ponuky, pracoval v reštaurácii, v mestských Zlatých stránkach, vyrábal havajské kvetinové vence, občas sa objavil v reklame alebo televíznom seriáli. A navštevoval herecký kurz v slávnom Actors Studiu.

Prvá veľká filmová príležitosť sa Hoffmanovi naskytla pri spomínanej snímke Absolvent (1967). Mal stvárniť mladíka, ktorého zvádza staršia pani Robinsonová. Úlohu prijal a spravil dobre. Postava Benjamina Braddocka mu vyniesla Zlatý glóbus aj nomináciu na Oscara. Hoffman mal vtedy tridsať rokov, ale pôsobil chlapčenským dojmom. Navyše nepatril medzi typických krásavcov a jeho drobná postava to len podčiarkovala. O svojom výzore neskôr žartoval, že keby mu v začiatkoch kariéry ponúkal Boh takú zmluvu, s ktorou by sa síce nedostal ďaleko, ale mohol by celý život hrať aspoň v nejakom druhotriednom divadle, hneď by ju podpísal. Po Absolventovi prišiel Polnočný kovboj, druhá oscarová nominácia a o Hoffmanových výnimočných schopnostiach už nikto nepochyboval. A nebol to len charakterový herec, časom sa dokázal výborne uplatniť aj v komédiách.

Dustin Hoffman sa na svoje úlohy zvykol poctivo pripravovať, aby ich stvárnil čo najvernejšie. Vo filme Rain Man hral autistu, o ktorého sa stará brat, a tak trávil čas v spoločnosti skutočného autistu a o rady žiadal aj jeho ozajstného brata. V príbehu bol jeho hereckým partnerom Tom Cruise, s ktorým sa Hoffman spriatelil. Do oka si padol aj s režisérom Barrym Levinsonom, ktorý ho neskôr obsadil do ďalších troch filmov. Naopak, hercov vzťah k inému svetoznámemu režisérovi – Sydneymu Pollackovi – charakterizovali problémy a roztržky. Spolupracovali na komédii Tootsie. Hoffman v nej stvárňuje herca, ktorý dosiahne úspech v preoblečení za ženu. Napriek nezhodám pri nakrúcaní mu úloha vyniesla ďalšiu oscarovú nomináciu. Celkovo ich v kariére získal sedem a v dvoch prípadoch si odniesol zlatú sošku (za snímky Kramerová verzus Kramer a Rain Man). Dokonca ho zapísali do Guinnessovej knihy rekordov ako herca, ktorý stvárnil postavu s najširším vekovým rozpätím. Bolo to vo filme Malý Veľký muž (1970), kde sa jeho hrdina objavil ako sedemnásťročný aj ako 121-ročný.

Dustin Hoffman je od roku 1980 druhý raz ženatý, má šesť detí a dve vnúčatá. Vo februári mal v slovenských kinách premiéru jeho film Ríša hračiek a na budúci rok sa diváci dočkajú dvoch noviniek – romantickej drámy Posledná šanca Harvey a animovanej dobrodružnej komédie The Tale of Despereaux, kde Hoffman dabuje postavičku potkana Roscura.

debata chyba