Blanchett aj Gravitácia majú cenu BAFTA, ďalšie mená prekvapili

Večer plný prekvapení, aspoň čo sa hereckých kategórií týka, prinieslo vyhlásenie britských filmových cien BAFTA.

16.02.2014 22:57
debata
Herečka Cate Blanchett si odniesla domov cenu... Foto: Reuters, SUZANNE PLUNKETT
Cate Blanchett Herečka Cate Blanchett si odniesla domov cenu za výkon vo filme Jasmínine slzy.

Slávnostný galavečer mal niekoľko favoritov, ale napokon sa zo sošiek tešili herci, ktorým toľko šancí nepripisovali. Prvým z nich sa stal Barkhad Abdi, ktorého akadémia ocenila za vedľajší výkon v akčnej dráme Kapitán Phillips. V hlavnej hereckej kategórii zase zabodoval hlavný hrdina filmu 12 rokov otrokom Chiwetel Ejiofor.

Herečka Lupita Nyong'o v šatách Dior Couture na...
Herečka Amy Adams si na ceremoniál obliekla...
+25Herečka Helen Mirren pózuje fotografom na...

Hoci jeho filmovú kolegyňu – kenskú herečku Lupitu Nyong'o tipovali mnohí na víťazku v kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe, krásna Lupita odchádzala domov naprázdno. Cenu jej totiž vyfúkla Jennifer Lawrence s výkonom vo filme Špinavý trik. A to sa ani nezúčastnila na slávnostnom gala. Filmu Špinavý trik pripadla tiež cena za najlepší pôvodný scenár.

Jedinou potvrdenou favoritkou, ktorá si pripísala na konto ďalšie víťazstvo a znovu tak o kúsok upevnila oscarové predpovede, bola Cate Blanchett. Samozrejme, uspela s výkonom vo filme Jasmínine slzy. Cenu venovala zosnulému hercovi Philipovi Seymourovi Hoffmanovi, ktorý zomrel začiatkom mesiaca – pravdepodobne na predávkovanie drogami.

Herec Barkhad Abdi (vľavo) získal cenu za výkon... Foto: Reuters, SUZANNE PLUNKETT
Barkhad Abdi a Emma Thompson Herec Barkhad Abdi (vľavo) získal cenu za výkon vo filme Captain Phillips. Gratulovala mu aj Emma Thompson.

V rámci hereckej brandže mal ešte dôvod na radosť mladý herec Will Poulter, ktorého mohli slovenskí diváci minulý rok vidieť v komédii My sme Millerovci. Poulter získal cenu pre Rising Star, teda stúpajúcu hviezdu filmu.

Čo sa týka víťazov v hlavných filmových kategóriách, vzhľadom na britskú pôdu sa vždy udeľujú dve filmové ceny – jedna pre najlepší britský projekt a druhá medzinárodná. Z tej prvej sa tešili tvorcovia sci-fi filmu Gravitácia, pričom im pripadli aj ceny za najlepší zvuk, hudbu, kameru a vizuálne efekty. Režisér Alfonso Cuarón sa tiež stal držiteľom ocenenia pre najlepšieho režiséra.

Herecký pár Angelina Jolie a Brad Pitt. Foto: Reuters, TOBY MELVILLE
Angelina Jolie a Brad Pitt Herecký pár Angelina Jolie a Brad Pitt.

Filmom roka sa však stala snímka 12 rokov otrokom od režiséra Stevena McQueena, v ktorej si okrem už spomenutých zahrali aj herci ako Michael Fassbender či Brad Pitt. Posledný menovaný, ktorý film zároveň aj produkoval, vyvolal pravdepodobne aj najväčší ošiaľ na červenom koberci v Londýne. Samozrejme, spoločne s partnerkou Angelinou Jolieovou.

Cenu za celoživotný prínos si z rúk princa Williama prevzala herečka Helen Mirren.

Viac nájdete v galérii.

debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #Cate Blanchett #Gravitácia #12 rokov otrokom #BAFTA